Közélet

2008.12.06. 10:03

Kifolyik, de nem folyik el

Új vérmentő készüléket próbáltak ki pénteken a kecskeméti megyei kórházban. Ilyen berendezésből mindessze kettő van az országban.

T. V.

A Magyarországon másodikként üzembe helyzett vérmentő készülékről dr. Gera László, a kecskeméti megyei kórház traumatológiai osztályának vezető főorvosa számolt be lapunknak. Elmondta: a berendezés szívóval veszi fel a vért a műtéti területről. Amikor szükséges, szűrt állapotban tudják visszajuttatni a vért a beteg szervezetébe. Ha van elég idő, akkor a gép vörösvértest-koncentrámot készít, és ezt kapja meg később a beteg. A berendezés előnye, hogy alkalmazásával idegen vérre  nincs szükség, vagy csak kevésre. Így takarékoskodni tud a kórház a vérkészítményekkel is. Az 5,7 millió forintos vérmentőt a kórház a Test-Vér Magánbiztosító Egészségpénztárától kapta ajándékba.
A főorvostól megtudtuk: az intézménynek korábban is volt hasonló készüléke, a Jehova Tanúitól kapták. Ennek az a története, hogy még a 90-es években a jehovák műtétjeit sehol az országban nem vállalták a kórházak, mert idegen vért nem fogadnak el. Akinek közülük volt rá anyagi lehetősége, az Ausztriában vagy Németországban műttette magát. Ott már voltak vérmentő készülékek, ráadásul egyes esetekben olyan finom műtéti technikákat alkalmaztak, amelyek csekély vérzéssel jártak. A kecskeméti megyei kórház orvosai Grazban és Hamburgban szerzett ismereteire támaszkodva a kecskeméti kórház vállalta az új műtéti technikák alkalmazását. Ekkor kapták ajándékba a Jehova Tanúitól az első vérmentő készüléket, amit számos beteg műtétje során használtak. Mára a berendezés felett eljárt az idő. Helyébe lépett az új, amelyet dr. Gera és kollégái tegnap (pénteken) egy medencetörés után szükségessé vált, sok vérzéssel járó csípőprotézis-műtétnél használtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!