Közélet

2008.11.24. 10:29

Hamutartóról szóló kamu

Rémhír, hogy nem lehet hamutartó a kocsmák pultjain. Az állítólagos új szabály futótűzként terjedt, ám az ÁNTSZ határozottan cáfolja.

T. V.

A presszók gyakori látogatói mostanában tapasztalhatták: sok helyen nincsenek már hamutartók a pultokon. Sok vendéglátós úgy tudja, hogy ez az új szabály, és az ÁNTSZ keményen büntet. A hír futótűzként terjedt Kecskeméten, már csak azért is, mert a tiltás értelmére senki sem bírt rájönni. Miért ne lehetne dohányozni a pultnál egy olyan helyen, amelyik egyébként dohányzó?
- Én is hallottam ezt az állítólagos szabályt, igaz, nem hivatalos helyről - mondja Polyák Mihály ballószögi vendéglátós. - Már készültem, hogy bemegyek az ÁNTSZ-hez, hiszen kissé hihetetlennek tűnik egy ilyen tiltás. Az bizonyos, hogy nagyon gyorsan elterjedt a hír úgy a vállalkozók, mind a vendégek között. Magam is jobbnak láttam levenni a hamutartókat a pultról, mert azt rebesgetik, hogy darabonként ötvenezer forint a bírság.
Dr. Molnár Ilona, kecskeméti kistérségi tisztifőorvos azonban határozottan cáfolta, hogy létezne ilyen tilalom és e miatt bírságoltak volna. - Mi is számtalan telefonhívást kaptunk az elmúlt napokban a vendéglátósoktól ebben az ügyben. Értetlenül álltunk a kérdés előtt, hiszen ez egyértelműen rémhír, aminek semmi alapja nincs. A nemdohányzók védelméről szóló törvény félreérthetetlenül fogalmaz: ha egy vendéglátóhelyen nem forgalmaznak - esetleg csak kiegészítő jelleggel forgalmaznak - meleg- és hidegkonyhai készítményeket, vagy süteményeket, akkor ott a vendégek számára nyitott helyiség teljes egésze külön kijelölés nélkül dohányzóvá minősíthető hangsúlyozta a tisztifőorvos.
- A lényeg, hogy jól látható helyen legyen olyan felirat, vagy egyértelmű jel, amiből a belépő vendég megtudhatja: olyan helyre érkezik, ahol szabad a dohányzás. Ha pedig így van, akkor az a helyiség mindenestül dohányzó hely - ez persze nem vonatkozik például a mosdóra, vagy konyhára - így a hamutartó természesen ott lehet a pulton. Sőt, ilyenkor a vendégnek még az üzemeltető sem tilthatja meg a pultnál történő füstölgést, hiszen egyértelműen ki volt írva, hogy dohányzó helyiségről van szó. Egyetlen esetben lehet tilos a pulton hamuzót tartani: ha olyan üzletről van szó, amelyikben külön van a dohányzó és a nemdohányzó rész, a pult pedig történetesen a nemdohányzó részben található. Úgy tűnik azonban, hogy a rémhír a presszókban terjedt el, ahol ez szóba sem kerülhet - mondta el a tisztifőorvos.
Hozzátette: azt is elképzelhetetlennek tartja, hogy a hamutartók miatt más hatóság bírságolt volna, ugyanis az ilyesmi az egészségvédelmi bírság kategóriája lehet, ami kizárólag az ÁNTSZ hatásköre. Végül hangsúlyozta: a vállalkozóknak mindössze arra kell figyelniük, hogy a dohányzó helyiségre vonatkozó jelölés vagy felirat jól látható legyen. Ez utóbbit egyébként már a fogyasztóvédelem ellenőrzi. A jelölés pedig elsősorban a nemdohányzók miatt elengedhetetlen, hiszen így meg tudják védeni saját magukat azzal, ha nem mennek be, inkább füstmentes vendéglátóhelyet keresnek.

Ezek is érdekelhetik