Közélet

2008.07.09. 10:22

Micsoda éjszaka volt! - Eb-vel, Borvárossal versengtek a múzeumok

Kecskemét érte el a második legnagyobb látogatottságot a Múzeumok éjszakáján a vidéki helyszínek közül. A hírös városban többen voltak kíváncsiak a kiállításokra, mint Debrecenben.

R.J.

Elkészült a kulturális minisztérium összesítése. Eszerint Kecskeméten több mint 17 ezren vállalkoztak éjszakai kultúrkalandozásra június 21-én. A vidéki helyszínek közül egyedül Szegeden volt nagyobb a látogatottság, ahol 23 ezren váltottak jegyet a programokra.

– Kecskemét büszke lehet a múzeumaira! Nagyon gazdagok vagyunk, és sikerült olyan összefogást létrehoznunk a helyi intézmények között, amely a szó szoros értelmében tömegeket mozgatott meg – mondta szerkesztőségünknek Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény vezetője.

– Ez a szép eredmény is azt mutatja, hogy nem szabad alulértékelnünk magunkat, még a régióközpontok viszonylatában sem. Nagyon jó ötletnek bizonyult ismét a retró buszjárat, amit akár meg is lehetett volna duplázni, hiszen akadtak, akik lemaradtak róla. Új és örömteli jelenség volt a kisgyermekes családok megjelenése: sokan jöttek hozzánk babakocsival, karon ülő gyerekekkel.

A visszajelzések arról árulkodnak, hogy az embereket érdekli a múzeumok világa, és nagyon hálásak azért, ha a hagyományostól eltérő módon mutatjuk be azt. Ma már azt mondhatjuk, hogy kialakult a Múzeumok éjszakájának törzsközönsége, s a résztvevő intézmények számára is az év kiemelt eseménye lett ez az éjszaka. Olyannyira, hogy már most vannak új jelentkezők, akik szívesen csatlakoznának jövőre a rendezvényhez.

Laczkó János a hagyományosan gazdag programokat emelte ki először:
– Jó hírünk van a Munkácsy-kiállítás óta, azt hiszem, ezt bátran kijelenthetjük – nyilakozta szerkesztőségünknek a megyei múzeumigazgató. – Nagyon sok visszatérő vendégünk volt, s a legfontosabb visszajelzés, hogy jól érezték magukat az emberek. Kicsit tartottunk attól, hogy a főtéri Borváros miatt kevesebben lesznek kíváncsiak a múzeumok kínálatára, de éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk.
Sokan összekapcsolták a két programot: megnézték a Borvárost, majd átjöttek a Cifrapalotába, utána pedig a retróbusszal több helyszínt is végigjártak. Szeretnénk folytatni a hagyományt jövőre is, mert megérdemlik a látogatóink, hogy néha megmutassuk a játékosabb, könnyedebb oldalunkat is.

A Ráday Múzeumban egyetlen éjszaka alatt annyian nézték meg a kiállításokat, mint máskor egy hónap alatt. Fogarasi Zsuzsanna, a múzeum vezetője azonban óvatosan értékelt:

– Jó lenne azt mondani, hogy valamennyi vendégből rendszeres múzeumlátogató lesz, de a valóság az, hogy ettől az egy eseménytől – ha még oly népszerű is – nem ugrik meg a múzeumba járók száma. Ennek ellenére lehet hosszú távú eredménye az eseménynek, hiszen nagyon sokan érkeztek hozzánk gyerekekkel: ezen az estén egészen megszokottá vált, hogy babakocsit tologató anyukák sétálgatnak a tárlók között.

Egyébként kimondottan erős volt a konkurencia: aznap este játszott a futball-Eb negyeddöntőjében a sokak kedvencének számító holland csapat, ráadásul a Borváros is megnyílt. Ennek tükrében még szebb az eredmény. Komoly segítséget jelentett az országos reklámkampány és a város támogatásával megvalósult helyi hírverés, aminek fontos szerepe volt a látogatók megszólításában. A múzeumban felállítottunk egy nyomdagépet, amelyen mindenki saját emléklapot nyomtathatott magának: csaknem háromszázan várták végig a sorukat kora estétől késő éjszakáig.

A múzemok idei éjszakájának látogatottsága vidéken (fő)

Vidéki városok összesen: 170 000

Szeged 23 000

Kecskemét 17 300

Debrecen 16 019

Forrás: kulturális tárca





Szeged 23 000

Kecskemét 17 300

Debrecen 16 019

Forrás: kulturális tárca

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!