Közélet

2008.03.04. 09:45

Interspar épül a Sugovica partján

Eltörölték a bajai képviselők a változtatási tilalmat, indulhat a beruházás a Sugovica partján: Interspár épül.

G.Zs.

Bár az ingatlant már három esztendeje eladta a város, eddig csak némi tereprendezés történt. A városvédők ugyanis kifogásolták, hogy nem a turizmushoz kapcsolódó beruházás valósul meg az értékes vízparti területen. Az új városvezetés tavaly változtatási tilalmat rendelt el, azóta zajlanak az egyeztetések a vásárlóval. Mivel a területi tervtanács elfogadta az új terveket, az önkormányzat is eredményesen zárta a tárgyalásokat. Így a testület visszavonta a tilalmi rendeletet a legutóbbi ülésen. Révfy Zoltán polgármester pedig aláírhatja a városfejlesztési megállapodást a terület gazdájával.

Vállalta az Interspár építője, hogy a 300 férőhelyes parkolót az épület alatt helyezi el, s az így megmaradó rész kertész által tervezett zöld felület lesz. Sétányt alakít ki a védtöltésen, melyet két helyen zebra köt összeb a Bajcsy-Zsilinszky úttal - tehát az áruházat mintegy felfűzik a parti passzázsra. A nagy doboznak kikiáltott, 80x110 méteres bevásárlóközpontot kisebb kiszolgáló egységekkel - üzletek, kiállító területek, vendéglátó helyek - veszik körbe, legalább részben elfedve a városba nem illő tér formáját. Kisebb lesz az árufeltöltő udvar, ráadásul az áruház belsejében is kiépül egy úgynevezett üzleti sétány, párhuzamosan a Sugovicával.

Számos egyéb kérdésben is segítőkésznek mutatkozott a beruházó. Így vállalja a felmerülő talaj- és környezetszennyezés elhárítását. Hatmillió forinttal beszáll a közlekedési hatástanulmány elkészítésébe, s amennyiben szükséges, saját terhére szélesíti az utat. A Vásárhelyi és a Duna utca között mintegy 30 parkolót alakít ki az önkormányzat területén. Strandröplabda- és foci pályát épít, a kiszolgáló létesítményekkel együtt, míg a férfi kosárlabda csapattal hárommilliós reklámszerződést köt a nyitást követő szezonban.

A városvédők heves tiltakozásával nem számoltak

Elővásárlási jogával élve szerezte meg 2005 tavaszán a bajai önkormányzat a volt vízügyi gépészeti telepet 243 millió 750 ezer forintért. A Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlant rövidesen meghirdették 250 milliós áron. Augusztus első napján a Magnum Hungária Kft. ajánlotta a legmagasabb árat. Két héttel később kötötték meg az adásvételi szerződést, mely bruttó 403 millió 500 ezer forintos bevételt jelentett a városnak. Azzal nem számolt az előző városvezetés, hogy a tervezett Interspar ellen hevesen tiltakozik majd a városvédő egyesület. Így az építkezés csak most indulhat, miután a tervtanács is elfogadta a terveket és a beruházó számos fontos kérdésben egyezségre jutott a városvezetéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!