Közélet

2007.11.19. 09:39

Lehet olyan eset, hogy visszajár a dobozdíj a patikától

Nem mindegy, hogy plasztik vagy papír igazolványa van a közgyógyellátásra jogosultaknak. Kissé kuszán alakult a dobozdíj-ügy.

G.Zs.

Több alkalommal foglalkoztunk a közgyógyellátottak által is fizetendő, dobozdíjnak nevezett minimális térítési díjjal. Számos kifogás érkezett ugyanis a bajai fogyasztóvédőkhöz. Horváth József, a bajai iroda alelnöke ezért több alkalommal kért segítséget a szakminisztériumtól, illetve az Országos Egészségügyi Pénztártól. Az egészségügy miniszter válasza szerint mentesek a dobozdíj megfizetése alól a közgyógyosok. Az OEP tájékoztatása szerint ennél bonyolultabb a helyzet. Tavaly július elsején vezették be az új közgyógyellátási rendszert. Eredményeként az új igazolvánnyal rendelkezők a szükségleteiknek megfelelő mértékben a teljes tb-támogatotti palettáról válthatnak ki térítésmentesen orvosságot.

– Az új rendszer lényege, hogy a közgyógyellátásra jogosult részére gyógyszerszükséglete alapján egyedi keretet határoztak meg. Összegét – a háziorvosi igazolás és az ennek alapján az egészségbiztosítási pénztár által kiállított szakhatósági állásfoglalás figyelembevételével – a jegyző állapítja meg. Nem lehet több havi tizenkétezer forintnál, melyet kiegészít az akut betegségekre szolgáló évi hatezer forintos támogatás.

A reform egyik elemeként január közepe óta az indikációhoz kötött, kiemelt, száz százalékos támogatású gyógyszerek kiváltásakor 300 forint térítési díjat kell fizetnie a betegnek, függetlenül a tényleges ártól. A minimális térítési díj bevezetése a közgyógyellátottak esetében is új eljárást hozott. Az egyéni kerettel (tavaly július 1-jét követően kiváltott plasztik alapú igazolvánnyal) rendelkező betegnél a keret terhére egyenlítik ki a minimális térítési díj összegét.

A fenti időpontot megelőzően kiváltott, régi típusú, papír alapú közgyógyigazolvánnyal rendelkezők mentesültek a fizetés alól, ha a kiemelt indikációhoz kötött, száz százalékos támogatással rendelt gyógyszert váltanak ki. A közgyógyellátási rendszerben a beteg úgy kapja ingyen a gyógyszerét, hogy az érvényes támogatást az Egészségbiztosítási Alap, a betegtérítési díjat a központi költségvetés fizeti meg. A minimális térítési díjat mindkét esetben a központi költségvetés fizeti meg - tájékoztatta munkatársunkat Fellner Zsuzsa főosztályvezető.

Hozzátette: mindezek feltétele, hogy az orvos a vényen az egészségügyi rendelkezésre kiemelt támogatás és a közgyógyellátás jogcímet is jelölje. Amennyiben ennek ellenére a beteggel a patika kifizettette a minimális térítési díjat, a visszatérítést – a pénztári bizonylat birtokában – attól a gyógyszertártól lehet kérni, amelyben gyógyszert kiváltották. Felhívja a figyelmet arra is, hogy jogszabály alapján a tavaly július 1-jét megelőzően kiváltott közgyógyellátási igazolványok felhasználhatósága október végén megszűnt. Novembertől kizárólag az új igazolvány felmutatásával válthatnak ki a betegek közgyógyellátás jogcímen keretösszegük erejéig ingyen gyógyszert, hangsúlyozta a főosztályvezető.

Két példa, más eset, pénz beszél

Kiss János plasztik alapú (új típusú) közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezik, melynek keretösszege 6000 forint. Amennyiben a kezelőorvosa a kiállított vényen az egészségügyi rendelkezésre kiemelt támogatás mellett jelöli a közgyógyellátás jogcímet is, akkor a beteg ingyen válthatja ki a gyógyszert. Ugyanakkor a minimális térítési díjat – a 300 forintos dobozdíj – a közgyógyellátási keretéből vonják le, készpénzforgalom a patika és a beteg között nem történik.

Nagy István papír alapú (régi típusú) közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezik. Amennyiben a kezelőorvosa a kiállított vényen az egészségügyi rendelkezésre kiemelt támogatás mellett jelöli a közgyógyellátás jogcímet is, akkor a beteg ingyen válthatja ki a gyógyszert. A minimális térítési díjat a központi költségvetés fizeti meg helyette. Készpénzforgalom a patika és a beteg között itt sem történik.

Nagy István papír alapú (régi típusú) közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezik. Amennyiben a kezelőorvosa a kiállított vényen az egészségügyi rendelkezésre kiemelt támogatás mellett jelöli a közgyógyellátás jogcímet is, akkor a beteg ingyen válthatja ki a gyógyszert. A minimális térítési díjat a központi költségvetés fizeti meg helyette. Készpénzforgalom a patika és a beteg között itt sem történik. -->

Ezek is érdekelhetik