Közélet

2007.08.07. 10:34

Elhunyt Daczi Zsolt - a Bikini halasi származású volt gitárosa

Hosszan tartó, súlyos betegség után életének 38. évében elhunyt Daczi Zsolt.

-

[caption id="" align="alignleft" width="100"] Daczi Zsolt (†38)
[/caption]Az ország egyik legjobb gitárosának tartott halasi származású zenész 1989-1992, majd 1997-2004. között játszott a Bikini zenekarban. Az utóbbi években betegeskedett, de az Ómen együttes tagjaként alkothatott maradandót.

Daczi Zsolt még nem volt 20 éves, amikor az ország akkoriban legjobban futó zenekarába, a Bikinibe került. A kiváló adottságokkal és tehetséggel rendelkező fiatalembert gyorsan megismerte a zenész szakma. A Bikini sikereiben nem kis része volt, húga emlékére írt száma, Temesvári vasárnap címmel vált rockhimnusszá. A zenekar feloszlása után oktató videókazettát adott ki, majd saját zenekart alapított, Tirana Rockers néven.


A Bikini 1997-es visszatérésénél természetesen Daczi Zsolt volt a gitáros. A zenekar ismét óriási sikereket ért el, ebből pedig zeneszerzőként, sőt szövegíróként, énekesként is kivette a részét. Közben Carpathia Projekt néven Ángyán Tamással készített albumot, amelyet a szakmai világszínvonalúnak ítélt. Szólólemezt adott ki és egymásnak adták a kilincset zenésztársai a saját stúdiójában. Halasiakkal is dolgozott együtt: a Lyra együttes mellett a Krém is ott vette fel demoanyagát.

Nézeteltérések miatt 2004. tavaszán elhagyta a Bikinit és az Ómenhez csatlakozott. Betegsége azonban rövidebb-hosszabb időkre leparancsolta őt a színpadról. Ha tehette azonban gitárt ragadott és játszott. Halasra mindig szívesen jött, legutóbb tavaly decemberben állt színpadon az ÁMK-ban.
Akkor úgy nyilatkozott a Halasi Tükörnek: optimista és igyekszik legyőzni a halálos kórt. Ebben bíztunk mindannyian. Édesanyja Borika és felesége Anita adott neki erőt, egészen mostanáig. Zsolt élni akart, de a halál erősebbnek bizonyult. Hétfőn délben feladta a küzdelmet, csendesen elment. 38 évet élt.

Jáger Levente

Kapcsolódó cikk a Petőfi Népéből:
Koncert a súlyos beteg Zsoltért

 

kibelezett kőbányák üregében.

Közeli helyeken, dombokon, hegyeken,

Most is visszhangzik a léptem.

Itt ül az idő a nyakamon,

Kifogy az út a lábam alól.

Akkor is megyek, ha nem akarok!

Ha nem kísér senki utamon.

Arcom mossa eső és szárítja a szél.

Az ember mindig jobbat remél.

Porból lettem s porrá leszek,

Félek, hogy a ködbe veszek. Daczi Zsolt (†38) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!