Közélet

2007.04.22. 13:24

Várólisták a gyerekeknek is

Az Egészségügyi Civil Kerekasztal által összehívott fórumon azok számítottak optimistának, akik úgy gondolták: mivel a gödör alján vagyunk, legalább abban biztosak lehetünk, hogy innen már nem jutunk lejjebb.

R. J.

Az egészségügyi reform intézkedései nyomán a szülőknek is szembesülniük kell a várólistákkal, hiszen a minisztérium megszabta, hogy hány beteg gyereket lehet ellátni egy-egy intézményben meghatározott idő alatt.

Tehát ugyanazok az elvek határozzák meg a gyerekek ellátását, mint a felnőttekét, noha sokkal súlyosabb következményekkel járhat, ha egy csecsemő kivizsgálása késik, mint ha egy 40-50 éves ember kénytelen heteket, hónapokat várni az ellátásra.

A fórumon elhangzott: a helyzet romlását jelentheti, ha a több-biztosítós rendszer magával hozza a gazdag-szegény ellátás megosztását a gyerekeknél is. A legfrissebb hírek szerint július elejére újabb vizitdíjrendelet várható: többet kell majd fizetni, ráadásul a 18 év alattiaknak is.

Kérdésként felmerült, hogy kialakulhat-e olyan városi-megyei összefogás, melynek segítségével a megyei kórház legalább részben függetlenítheti magát az országos, rossz tendenciáktól. Zombor Gábor polgármester válaszában utalt a repülőkórház kapcsán megvalósuló együttműködésre.

– Arra törekszünk, hogy megvédjük azt, ami jól működik, és a megszorítások ellenére megtaláljuk a fejlesztés lehetőségét. Így például a tavalyinak megfelelő, illetve annál nagyobb támogatást kap az önkornyzattól idén az iskolai és diáksport, többek között a kötelező úszásoktatás. A versenysporton takarékoskodtunk annak érdekében, hogy ezek a célok kevésbé sérüljenek a központi megszorítások miatt.

Az egykori kórházigazgató polgármester szerint a reformintézkedések az egész egészségügyi rendszert zavarba hozták azáltal, hogy a mindennapi rutinba szólt bele az átalakítás. A konvergenciaprogram végrehajtásával még erősebb lesz a szorítás: az állam 40 milliárdot takarított meg, de a helyzet jövőre se lesz jobb.

Szintén kérdésként merült fel, hogy ha az ellátás egyre korlátozottabb, mennyivel erősödnek az egészségmegőrző, betegségmegelőző szűrések?

– Tessék megnézni egy rendelést: papírokat töltögetünk ki, kattog a pénztárgép, közben örülünk, ha valakit el tudunk látni. Mindenki tudja, hogy a megelőzés sokkal olcsóbb, mint a kúra, de a jelenlegi rendszer nem sok lehetőséget ad – reagált a kérdésre dr. Kellermann Péter, az alapellátás vezetője.

Bár szülőket is vártak a fórumra, csak elvétve akadt egy-egy érdeklődő. Ennek oka az időpont rendkívül szerencsétlen megvá-lasztása is lehetett. Hiszen délután 4 órakor a legtöbb szülő nem fórumra megy, hanem a gyerekeiért az óvodába és az iskolába.

Várják a minisztérium válaszát

– Tragikomikus ellentmondások találhatók a beutalási listákon – jegyezte meg Szajki Károly, a megyei kórház orvos igazgatója. – A gyermekneurológiai betegek, például, a szolnoki kórházhoz lettek rendelve, a szenvedélybetegséggel küzdők pedig Veszprémben kaphatnának ellátást. A minisztérium felé jeleztük kifogásainkat, egyelőre várjuk a választ.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!