Közélet

2006.10.17. 11:10

Pénz híján nem oly’ lázas a munka a kecskeméti sportcsarnokban

Kecskemét eddig rendre határidőn túl fizetett a Városi Sportcsarnok bővítéséért a kivitelezőnek. A beruházás késedelme tehát elsősorban arra vezethető vissza, hogy jelenleg nincs elég pénz a munkára.

-

Mint arról beszámoltunk, nem készült el a tervezett határidőre, október 15-re a kecskeméti Városi Sportcsarnok bővítése. Az okokról megkérdeztük az illetékeseket, de a kivitelező – a Polydom Zrt. – eddig nem nyilatkozott mondván, hogy a város tartja fenn magának a tájékoztatás jogát. Zombor Gábor, az új polgármester pedig időt kért a tájékozódáshoz.

Az alábbiakban számba vesszük azokat a következtetéseket, amelyekre szerkesztőségünk jutott a hivatalosan is megszerezhető információk birtokában. A jegyzőtől kikértük a sportcsarnok építésével kapcsolatos határozatokat és szerződéseket, a pénzügyi osztálytól pedig megkértük az eddigi kifizetésekről szóló, nyilvános adatokat. A kép ezek alapján rajzolódik ki.

Az előzményekhez tartozik, hogy a csarnok bővítésének eredetileg tervezett, 500 milliós kiadását először a módosított 2005-ös költségvetésben kívánta szerepeltetni a város a „nem tervezett bevételek terhére”.

Utóbb az 500 millió a 2006-os költségvetésbe került. Ez a büdzsé 27 milliárd forintos főösszeg mellett összesen 3,5 milliárdos fejlesztési hitellel számol. Tehát – mint Király Margit pénzügyi osztályvezető elmagyarázta – ebben az évben már a sportcsarnok bővítéséhez is hitellel kalkuláltak, de még 500 milliós kiadást tervezve.

Idén május 17-én további 300 milliós költséget fogadott el a sportcsarnokra a képviselő-testület, amit az „előirányzati sorokról történő átcsoportosítással” kívántak előteremteni. Dr. Szécsi Gábor polgármester előterjesztése hallgat arról, hogy ez részletesen mit jelent, azt pedig mindenképpen homályban hagyja, hogy hitelek átcsoportosításáról, tehát a csarnok tekintetében megnövelt hitelről is szó van.

A képviselők úgy döntöttek először az 500 milliós költségről, majd a 300 milliós többletről, hogy az egész beruházás hiteligénye lényegében egyszer sem jelent meg a nyilvános iratokban.

Az adatok birtokában itt most leírjuk, hogy a sportcsarnok bővítésének 800 milliós költségét végül 720 millió forint hitel felvételével tervezi kifizetni a város. Ám ebből a 720 millióból eddig egy fillért sem látott a pénzügyi osztály.

A hitelfolyósításra ugyanis közbeszerzési eljárást kell kiírni a bankok között, s a nyertes OTP-vel csak augusztus 23-án sikerült megkötni a szerződést. Ez azonban nem azt jelenti, hogy megvan, hanem csak azt, hogy meglesz a pénz. A folyósításhoz ugyanis további mintegy három hónap szükséges, mert a hitel államilag támogatott. Pénz csak akkor lesz az OTP-nél, amikor – a sok egyéb mellett – a Magyar Fejlesztési Bank kiadási számláján is sorra kerül ez a beruházás.

Erről azonban Szécsi Gábor polgármester tudott, amikor a kontraktust május 26-án aláírta a kivitelezővel. A szerződésben a város vállalja, hogy a július 15-ét és az augusztus 1-jét követő 30 napon belül kifizeti az egyenként 180 millió forintos részszámlát, miközben erre egy fillér sem volt – nemhogy a kasszában, de a láthatáron sem. A kontraktust Király Margit pénzügyi osztályvezető ugyanis csak egy lábjegyzet kíséretében látta el a kézjegyével, amelyben közli, hogy az első részszámla kiegyenlítésének lehetősége csak „a fejlesztési hitel lehívhatóságát követően nyílik meg”. Ez az a fejlesztési hitel, amiből talán november végére lesz valami.

Így került a város késedelembe, s az elvégzett munkát csak nagy nehezen – mint Király Margit mondta – a beérkező és eredetileg másra szánt helyiadó-bevételekből tudta kifizetni. A Polydom által eddig benyújtott kétszer 180 milliós számlát részletekben, 20 és 50 milliós tételekben, késve egyenlítették ki. A kivitelező végül szeptember 1-jén már ki sem állította a következő számlát, hiszen – mint erre következtetni lehet – a munka a finanszírozási nehézségek miatt erősen lelassult.

Fűtés-hűtés: először az eredetire tervezték

CSUPÁN MELLÉKSZÁLA a csarnokbővítés történetének az uszodával közös fűtési és hűtési rendszer korszerűsítése, ami további 305 millió forintba kerül (187+118). Ezt a költséget azonban megelőlegezi a Kipszer Kazántechnológia Rt., a város pedig az energia-megtakarításból fizeti a részleteket. Egy súlyosnak látszó előkészítési hiba viszont ide is becsúszott, mert a korszerűsítést először csak az eredeti sportcsarnokra tervezték meg, valósították meg és fizették ki, noha már napirenden volt a bővítés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!