Kék hírek, bulvár

2012.10.19. 20:54

Rabszíjon vezették be Stadlert a terembe

Tanúkihallgatásokkal folytatódott Stadler József, egykori akasztói vállalkozó ellen az év elején indult büntetőper a Kecskeméti Városi Bíróságon.

PN

A kétrendbeli csődbűncselekménnyel és a számviteli fegyelem kétrendbeli megsértésének vétségével vádolt Stadler Józsefet rabszíjon vezették a tárgyalóterembe, mert korábban kiszabott négy év tíz hónap börtönbüntetését tölti.

A mostani vád szerint a Stadler József által alapított Stad-Ker Bt. ellen 2008 végén felszámolás indult. A cég által üzemeltetett dusnoki söröző a felszámolási eljárás megkezdése után is üzemelt. A cég ügyvezetője nem Stadler volt, de ténylegesen ő irányította. A felszámoló tudta és engedélye nélkül folytatott tevékenységből a cégnek bevétele volt, és árukészletre is szert tett, amelyet a vádlott nem bocsátott a felszámoló rendelkezésére. A felszámolási eljárásban 92,9 millió forint hitelezői igényt jelentettek be. Az ügyészség azzal is vádolja a vállalkozót, hogy egy takarékszövetkezettől kapott kölcsön miatt a pénzintézet zálogjoggal lekötött árukészletét elvonta, és ezzel fizetésképtelenséget idézett elő.

Ennek folytán a felszámolási eljárásban bejelentett 265 millió forint hitelezői igény nagyobb részének a kielégítése meghiúsult. Stadler József nem ismerte el büntetőjogi felelősségét.
Kökény Tímea bíró a bizonyítási eljárást csak a jövő évben tudja befejezni, így elsőfokú ítélet csak 2013 elején várható.
Az akasztói vállalkozó ellen első alkalommal 1997-ben emeltek vádat. Első fokon Stadler Józsefet kilenc évre ítélték, mert 1993-94-ben fiktív számlák felhasználásával és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. Ezt a döntést később megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság, a megismételt eljárásban Stadler végül négy és fél év fogházbüntetést kapott, s kedvezménnyel 2005 januárjában szabadult.

Második alkalommal 2011. november 17-én, jogerősen négy év tíz hónap börtönbüntetéssel, valamint 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtotta a Szegedi Ítélőtábla Stadler Józsefet, mert a férfi strómanok segítségével irányított vállalkozásai nevében valótlan tartalmú adóbevallásokat nyújtott be, a könyvelésekben fiktív számlákat szerepeltetett, és nem fizetett be 67 millió forint társasági adót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!