Kék hírek, bulvár

2012.04.29. 15:06

Óriási tűz tombolt a bugaci pusztában - videóval

Ötös, kiemelt fokozatú tűz tombolt a bugaci puszta környékén vasárnap délután.

Zs. D.

A tűzoltók éjszaka is folytatták a bugaci Nagyerdőben tomboló tűz oltását. A helyszínre késő délután honvédségi helikopterek is érkeztek, melyek sötétedésig az égből igyekeztek megfékezni a tüzet, majd reggel újra a magasba emelkedtek.

A helyszínre folyamatosan érkeztek a tűzoltó szerkocsik. A már felsoroltakon túl egyebek mellett szegedi, dabasi, szentesi, szigetszentmiklósi, ceglédi és ballószögi tűzoltók is dolgoztak az oltáson, a helyiek pedig kéziszerszámokkal mentették a menthetőt. Szemtanúk szerint több állat is megégett. A vegyeserdőben és az ősborókásban végzett pusztításon túl a tűz teljesen megsemmisítette a kilátót is.
A tűzoltók az erdészek segjtségével folyamatosan járták a terültet, de gyakran úgy tűnik: szélmalom harcot vívnak a tűzzel. Az erdő több parcellájában órákkal azután, hogy eloltották a lángokat újra a fák koronájáig futott a tűz. A károk egyelőre felbecsülhetetlenek. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Éjjel is küzdöttek a lángok megfékezésén a tűzoltók
[/caption]

Előzmények:

Egyelőre meghatározhatatlan nagyságú területen tombolnak a lángok a bugaci pusztában. A természetvédelmi területre kevéssel dél előtt riasztották a tűzoltókat. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyszínen tartózkodó szóvivőjétől, Kovács Andreától megtudtuk, hogy az ötös, kiemelt fokozatú tüzet kiskőrösi, kiskunhalasi, szentesi, kiskunfélegyházi, kecskeméti, ceglédi és bugaci lánglovagok próbálják megfékezni.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

Bács-Kiskun megye területén fekvő erdőkre és fásításokra, valamint az erdőterületek illetve fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre, átmeneti időre 2012. április 29-től általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága. A fenti időponttól kezdődően tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is. Kérik a közúton és vasúton utazókat, az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, hogy égő cigaretta csikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Aki a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket megszegi, százezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújtható.

A 11 szerkocsival a helyszínre vonuló tűzoltóknak koronába is felfutó erdőtűzzel is meg kell birkózniuk. Hivatalosan meg nem erősített információink szerint a lángok a területen lévő ősborókást is veszélyeztetik. A területen akkora a füst, hogy az már Kecskemét határából is látható. Az óriási tűz lakóépületeket, tanyákat jelen pillanatban szerencsére nem veszélyeztet.

Helyszíni tudósítónk, aki egy tűzoltó autóban ül, megtudta, hogy összesen mintegy ezer hektáron lángol az ősborókás és az erdő.

Mogyoró Csabától kaptuk a videót a messziről látszódó füsfellegről:

 

Címkék#tűz#bugac

Ezek is érdekelhetik