Kék hírek, bulvár

2011.03.02. 18:45

A főkapitány jó csapatnak tartja a kiskőrösi bűnüldözőket

A megyében a legeredményesebb rendőrkapitányság a kiskőrösi. Három bűnelkövetőből kettő bizton számíthat arra, hogy a kezére előbb-utóbb bilincs kerül.

Barta Zsolt

Bács-Kiskunban a rendőrkapitányságokon 2050 szakember teljesít szolgálatot, az átlagéletkoruk 33 év. Sajnos a nyugdíjazások, a fluktuáció miatt kevesen vannak azok a nagy tapasztalattal rendelkező munkatársak, akik átadhatnák az ismereteiket a lelkes fiatal kollégáknak. 
Legkevesebb 8-10 év gyakorlat kell ahhoz bűnügyi területen, hogy valaki tapasztalt nyomozó legyen. De erre szokták viccesen mondani, hogy a fiatalság olyan hátrány, amit napról napra le lehet küzdeni, nyilatkozta a lapunknak Dávid Károly dandártábornok, megyei főkapitány szerdán Kiskőrösön a kapitánysági évértékelő gyűlése előtt. A fluktuációról elmondta: az év végén Bács-Kiskunban 21 munkatárssal kevesebben dolgoztak, mint 2010. első napján, de 2011-ben úgy tűnik, hogy lelassul, talán meg is áll a negatív folyamat. A kapitány nem rejtette véka alá, hogy idén a bűncselekmények számának a növekedésére számít, de ezzel párhuzamosan 110 új munkatárs kezdi meg a szolgálatát a megyében. Közülük, 40 próbaidős, illetve 70 szakközépiskolában végzett rendőr. Kiskőrösre mindössze öt érkezik, közülük négy szakközépiskolát végzett míg egy próbaidős munkatárs lesz. A megyei állomány a nyugdíjaztatási jogszabály változtatásokat figyelemmel kíséri. Aki 25 évnyi szolgálattal rendelkezik, azok közül lehet olyan, aki élve az utolsó lehetőséggel esetleg nyugdíjba vonul, tette hozzá a tábornok.

A pályakezdők fizetéseivel kapcsolatban elmondta:  a tiszthelyettesek pótlékokkal együtt nettó 100-, míg a tisztek – attól függően milyen beosztásba kerülnek – általában 150-160 ezres fizetéssel rendelkeznek. Más szakmai kérdéseket érintve elmondta: Bács-Kiskun a 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények száma alapján a legkevésbé fertőzött megyék közé tartozik. A kiskőrösi kapitányságról megjegyezte, hogy az állomány jó közösség, önzetlenül támogatják egymást a munkában, ezért az eredmények jók. Dávid Károly hangsúlyozta: a kapitányság területén az ismertté vált bűncselekmények száma a 2009-es 1619-ről 1778-ra emelkedett. A felderítési mutatók alapján 68,6 százalékos értékkel a legeredményesebbek a kőrösi kapitányság munkatársai a megyében.  A közlekedési balesetekkel kapcsoltban megjegyezte: tavaly 17 százalékkal csökkent a sérüléses balesetek száma.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lovasi Attila kiskőrösi kapitány munkatársai a tegnapi évértékelő gyűlésen - egy év alatt három kapitány alatt is szolgáltak
[/caption]

Majd hozzá tette: Kiskőrösön amilyen gyorsan csak lehet bíróság elé állítják a bűnözőket. Tavaly 1136 esetben történt vádemelés (Kecskemét 2750, Kiskunhalas 851, Baja 713, Kalocsa 788,)  Az esetek többségében 30 napon belül dönt az ügyben a bíró, ennek híre pedig csökkentheti a bűnelkövetést a térségben hangsúlyozta a főkapitány.. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!