Kék hírek, bulvár

2010.05.18. 16:31

Öngyújtóval rabolt benzinkutat, négy év fegyházat kapott

Hétéves kisfia pisztoly alakú öngyújtójával fenyegetőzve, ittasan rabolta ki egy helyi férfi a Kárpát utcai Shell benzinkutat Kiskunhalason. Még a helyszínen elkapta egy szabadnapos rendőr és barátja: a menekülő rablót egy vaskapuról rángatták le. A tavaly decemberi bűncselekményért kedden négy év fegyházat kapott Gy. Attila.

Hraskó István

„Nem tudom, hogy jutott eszembe, hogy ilyen hülyeséget csináljak. Nagyon sajnálom a történteket, megbántam az egészet” – mondta a megyei bíróságon a 28 éves, korábban favágóként dolgozó halasi férfi. Vallomásában kitért arra, hogy élettársával és három gyermekükkel hónapról hónapra éltek, nem túl jó anyagi körülmények között. Emiatti elkeseredettségében ment rabolni a benzinkútra, ám tettével családját még nehezebb helyzetbe hozta, hiszen december óta előzetesben várta a keddi tárgyalást.

Gy. Attila előélete nem volt makulátlan: erőszakos közösülés kísérletéért, lopásért és ittas vezetésért is elítélte már egyszer a bíróság. A szóbanforgó rablást még tavaly december 15-én követte el. Délután kettőig dolgozott, ám már akkor is fogyasztott alkoholt. Az ivást délután barátjánál is folytatta, akihez vallomása szerint azért ment el, hogy gázzal feltöltsön egy pisztoly alakú öngyújtót. A fegyvernek látszó tárgyat egyébként hétéves kisfiának vette ajándékba. Azt mondta, csak ki akarta próbálni, működik-e, noha egyébként soha nem hordta magával.

„Én ezt nem terveztem” - jelentette ki a vádlott a rablásra utalva a per keddi tárgyalásán. Dr. Feleky István tanácsvezető bíró kérdéseire válaszolva azt mondta: csak arra emlékszik az estéből, hogy négy vagy öt kocsmában ivott, utána pedig „se kép, se hang”. A tanúvallomások és a benzinkút biztonsági kamerájának felvétele viszont egyértelműen bizonyították bűnösségét, ráadásul a rendőrségen első kihallgatásán még ő is részletesen beismerte a rablást.

Fejére kapucnit borítva este 11-kor bement a töltőállomás shop-jába, az eladóra rászegezte az öngyújtót és pénzt követelt. A pénztáros megnyomta a pánikgombot, így a riasztás hamarosan befutott a rendőrségre is. Az eladó végül 16 ezer forintot adott át a vádlottnak, aki futva menekült. Pechjére a benzinkútnál éppen egy szabadnapos rendőr tankolt barátjával, akik pillanatokkal később elkapták az éppen egy vaskapun átmászni igyekvő rablót.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csak első ránézésre tűnt pisztolynak a rabló „fegyvere”
[/caption]

Noha a fegyveres rablást a Btk szerint öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni, dr. Feleky István tanácselnök végül négy év fegyházra és négy év közügyektől való eltiltásra ítélte Gy. Attilát. Nyomatékos enyhítő körülmény volt ugyanis, hogy a rablást öngyújtóval követte el, azaz a sértettek testi épsége nem forgott veszélyben. Az ítéletet a vádlott és az ügyész is tudomásul vette, így az jogerős.

Ezek is érdekelhetik