Hírek

2012.06.09. 17:20

Orbán: Mádl Ferenc a nemzet egyik hőse

Katonai tiszteletadás mellett, katolikus szertartás szerint avatták fel szombaton Mádl Ferenc, a tavaly elhunyt egykori köztársasági elnök síremlékét Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

MTI

Mádl Ferenc az életét adta a szabadságért: élt érte, élt benne, élt vele - mondta Orbán Viktor kormányfő a szertartáson. Az emlékművet megáldó Erdő Péter bíboros, prímás szerint Mádl Ferenc példája ma is sokakat kell, hogy megszólítson.

A síremléket katonai tiszteletadás mellett, a katolikus egyház szertartása szerint avatták fel, és Mádl Dalma, a néhai államfő özvegye, valamint Áder János köztársasági elnök leplezte le. Orbán Viktor miniszterelnök beszédében a nemzet egyik hősének nevezte az egykori államfőt, emlékeztetve, hogy Mádl Ferenc tavaly éppen a hősök napján, május 29-én hunyt el.

"Amikor hőseinkre emlékezünk, legtöbbször szobrok mellé, emlékművek tábláihoz vagy éppen börtönök falához állunk. Olyan helyekre, ahol szívbemarkoló az áldozatnak még csak az emléke is. Mádl Ferenc elnök úr azonban nem mártírhalált halt a szabadságért, hanem valóban az életét adta érte: élt érte, élt benne, élt vele" - mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta, megküzdeni a szabadságért, felelősséggel dolgozni benne, és Magyarország első közjogi méltóságaként élni vele épp oly tiszteletre méltó, mint barikádokon, lovas roham élén vagy szónoki emelvényen meghalni érte.
   
Orbán Viktor szavai szerint Mádl Ferenc "mérlegelés, latolgatás és habozás nélkül vette vállára a terhet, hogy idős, törékeny és halk szavú úrként védje a magyar alkotmányosságot, őrizze a nemzet egységét. A kétezer éves keresztény kultúra és az ezeréves magyar államiság szellemében gondoskodott arról, hogy a vélemények ne valamelyik politikai oldal mellett sorakozzanak föl, hanem mindig a bennünk lakozó jó mögött". Szellemi függetlenség, határozott és következetes cselekvés, az igazságba vetett meggyőződés, bátorság, derű, a keresztény örömhírt valló ember magabiztos nyugalma - a miniszterelnök szerint így emlékezünk a néhai államfőre.

A Mádl Ferenc síremlékét megáldó Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke beszédében azt kérte, "adja Isten, hogy (a néhai köztársasági elnök) példája ma is sokakat megszólítson, hogy ez a művészi síremlék felkiáltójel is legyen: nyitott szívvel és emelt fővel vállaljuk értékeinket, ne vesszünk el a hétköznapi hangzavarban, ne ragadjon el minket a forgószél, mint a száraz levelet, hanem álljunk szelíden, szilárdan, szótlanul is beszélve, mint ez az emlékmű az embernek és magyarnak oly kiváló Mádl Ferenc elnök úr sírja fölött".

Az avatáson  Áder János és Orbán Viktor mellett jelen volt például Sólyom László és Schmitt Pál, volt köztársasági elnökök, Kövér László házelnök és a kormány több tagja.

Az 1931-ben született Mádl Ferenc 1990 és 1993 között tárca nélküli miniszter, 1993-94-ben művelődés- és közoktatási miniszter, 2000 és 2005 között pedig a Magyar Köztársaság elnöke volt. Mádl Ferenc 2011. május 29-én hunyt el, június 7-én helyezték örök nyugalomra a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Ezek is érdekelhetik