Hírek

2010.08.10. 08:46

Politikusi jótékonykodás - nálunk még gyerekcipőben

Egyelőre nem alakult ki az amerikaihoz hasonló léptékű kiforrott formája a jótékony célú adakozásnak Magyarországon, és a németek által szorgalmazott politikusi jótékonykodás is gyerekcipőben jár még idehaza.

Nagy Sz. Eszter

Mindazonáltal sok politikus tagja valamilyen jótékonysági szervezetnek, egy-egy alapítvány kuratóriumának – tudtuk meg Szabados Krisztiántól, a Political Capital igazgatójától. Annak kapcsán kérdeztük, hogy sikeres startot vett az összvagyona legalább felét jótékony célokra felajánló Microsoft-alapító Bill Gates és a befektetési üzletember Warren Buffett által indított kampány. Egy negyvenes lista állt össze az általuk „jótékonysági fogadalomnak” keresztelt kezdeményezéshez a múlt hét végére, alig hat héttel azután, hogy példája követésére kért a két amerikai milliárdos hetven-nyolcvan, hasonlóan vagyonos családot és magánszemélyt. 

„Aki adakozhat, annak kell is adakoznia” – nyilatkozta a két amerikai felhívására reagálva Claudia Roth, a németországi zöldek elnöke a Passauer Neuen Pressének. Buffett és Gates jótékonykodása nagy vihart kavart Németországban, ahol a szociáldemokraták és a zöldek azt követelik, a politikusok is kövessék a magánszemélyek kezdeményezését.

Magyarországon is létezik már csírájában az adakozás – a politikusok részéről is. Szabados Krisztián a Világgazdaságnak kifejtette: két dolog motiválhatja azokat a politikusokat, akik a társadalmi felelősségvállalásért ily módon sokat tesznek. Van, aki pusztán szavazatszerzésre használja a jótékonykodást, mások azonban – akár személyes érintettségük okán – valódi elkötelezettségből vállalnak nagyobb felelősséget. Az 1996-ban elindított Mosoly Alapítvány alapítói között szerepel például a pénzügyi szférából a politikába egy időre átlépő válságkezelő miniszterelnök, Bajnai Gordon is – Jaksity György, Küllői Péter és Winkler Gyula mellett. Az üzletemberek között itthon is találhatunk jótékonykodó milliárdosokat.

Ezek is érdekelhetik