Hírek

2008.05.09. 19:02

Még egy hétig lehet vallani

Csipkednie kell magát annak, aki még neki sem látott kitölteni a személyi jövedelemadó-bevallását. Érdemes alaposan áttanulmányozni az adókedvezmények szabályait, a legtöbben ugyanis ezzel kapcsolatban hibáznak.

Tóth Marcella

Már csak egy hétig lehet beküldeni büntetlenül a 2007-re vonatkozó személyi jövedelemadó-bevallásokat. A május 20-i benyújtási határidőig azoknak kell beküldeniük a bevallásukat, aki nem kérték meg az adóhatóságot vagy a munkáltatójukat, hogy azt készítsék el helyettük. Ugyancsak most kell vallaniuk azoknak a magánszemélyeknek, akiknek van ugyan adószámuk, de nem kell általános forgalmi adót fizetniük. Szintén most van a sor azokon a magánszemélyeken, akik őstermelői tevékenységet folytatnak. Május 5-ig egyébként az érintetteknek mindössze a fele küldte be a bevallását, s ebből minden harmadik hibásnak bizonyult. Az adóhatóság összegyűjtötte és közzétette a tipikus hibákat:

1. hiba: hiányzó aláírás
Sokan éppen a legapróbb dolgot rontják el. Miután minden szükséges rubrikát kitöltöttek, egyszerűen elfelejtik aláírni a bevallásukat. Értelemszerűen ezt a hibát elektronikus bevallásnál nem lehet elkövetni.

2. hiba: különadó
Tavaly január elsejétől nemcsak a vállalkozásoknak, de a magánszemélyeknek is meg kell fizetniük az úgynevezett szolidaritási adót. A négyszázalékos különadót az évi bruttó 6748850 forint feletti jövedelemrész után kell megfizetni.

3.hiba: megszűnt kedvezmények
Nem ritka, hogy az adózók csak a bevallás kitöltésénél döbbennek rá, hogy most már nem lehet személyi jövedelemadó-kedvezményt kapni felnőttképzési díjhoz, számítástechnikai eszköz vásárlásához vagy szellemi tevékenységhez. Ugyancsak nem lehet kedvezményt érvényesíteni a magánnyugdíj-pénztári tagdíjbefizetésre sem.

4. hiba: új jövedelemkorlát
Sokan nem veszik figyelembe, hogy egyes adókedvezmények már nem a korábbi hatmillió forintos határig, hanem csak 3,9 millió forint éves jövedelemig járnak. Ebbe a körbe tartozik a felsőoktatási tandíj, a közcélú adományok, valamint a biztosítások kedvezménye.

5. hiba: családi kedvezmény
Még mindig előfordul, hogy a családi kedvezményt egy vagy két gyermek után is igénybe veszik, pedig az csak három vagy több gyermeknél jár. A gyermekenként és havonta 4 ezer forintban meghatározott kedvezményt azok vehetik igénybe, akiknek a jövedelme nem éri el a 6 millió (3 gyerek), a 6,5 millió (4 gyerek), a 7 millió (5 gyerek), a 7,5 millió (6 gyerek), illetve a 8 millió (7 gyerek) forintot.

6. hiba: lakáshitel-kedvezmény
A legtöbb hiba a lakáscélú hiteltörlesztés kedvezményének igénybevételénél van. Ez a kedvezmény  3,4 millió forint éves jövedelemig jár. Ráadásul ez az adókedvezmény megszűnt 2007. január elsejével, vagyis csak azoknak jár, akik ez idő előtt megkezdték a lakáshitelük törlesztését.

Ezek is érdekelhetik