Hírek

2008.05.20. 07:22

A gyógyszer betegített meg, beperelem a gyógyszergyárat

MELLÉKHATÁS – Olvasónk fél évig szedett egy gyógyszert. Elhízott, túlsúlyos lett, és cukorbetegségre is gyanakszanak nála. Szerinte ez az orvosság mellékhatása. Perelne.

BAMA

Mielőtt a kedves olvasó bírósághoz fordul, győződjön meg róla, valóban a gyógyszer okozta-e a bajt. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában tanácsolták. Felkereshet egy független orvosszakértőt, aki megvizsgálja az esetet.

 Nagyon fontos, hogy a hölgy úgy és olyan adagban szedte-e az orvosságot, ahogyan azt előírták neki. Szintén kérdés lehet, használt-e mellette más gyógyszereket, illetve megfelelő életmódot folytatott-e. Ha korábban is súlyproblémákkal küszködött, a szakértő aligha fogja a készítmény mellékhatásának betudni az elhízást.

De ha a szakember kiadja a szakvéleményt, hogy a gyógyszer a hibás, a hölgy kezében a bíróság előtt már lesz dokumentum, azaz felhasználható bizonyíték. A bíró szintén elrendelheti az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot. Ennek során a megbízott ugyanazon szempontok szerint dolgozik, mint a magánúton megkeresett szakember.

Számítani kell azonban rá, hogy akár nyer, akár veszít egy ilyen perben a magánember, mindenképpen hosszadalmas procedúra elébe néz. A gyógyszergyárak egyébként is igyekszenek levédeni magukat: hosszadalmas szedési útmutatókat mellékelnek a gyógyszerekhez. Az orvosságokhoz a dobozukban mellékelt papíron felsorolják a lehetséges mellékhatásokat is.

Mindezzel azt sugallják: ők tiszták, hiszen megmondták előre, minden érintetttet figyelmeztettek. Amerikában jóval több sikerrel kecsegtetne az ilyen eljárás. Gyakran idézett példa: valaki ott több millió dollárt nyerhet a McDonalds''-tól pusztán azért, mert azt állítja (és bizonyítja), hogy az ő ételeiktől hízott el.

Ezek is érdekelhetik