Hírek

2008.04.30. 08:28

Moszkva nem akar háborút

Moszkva nem szándékozik háborúzni, de ha Grúzia erőszakos forgatókönyvet akar megvalósítani, Oroszország kénytelen lesz állampolgárai védelme érdekében válaszlépéseket tenni

mti

Moszkva nem szándékozik háborúzni, de ha Grúzia erőszakos forgatókönyvet akar megvalósítani, Oroszország kénytelen lesz állampolgárai védelme érdekében válaszlépéseket tenni – mondta Szergej Lavrov késő esti luxemburgi sajtóértekezletén.

Az orosz külügyminiszter ezzel kívánta cáfolni a grúz politikusok állításait, amelyek szerint Moszkva háborúra készülne. A kaukázusi „békefenntartóik” létszámának kedden bejelentett növeléséről Lavrov Luxemburgban is csak annyit mondott, hogy a számuk nem fogja meghaladni a térség véres konfliktusai nyomán kötött megállapodásokban foglalt felső határt.

A grúz-orosz viszony részben Grúzia NATO-csatlakozási szándéka, részben a szakadár területeknek nyújtott orosz támogatás miatt több éve egyre feszültebb. Oroszország 2006 tavaszán előbb a grúz borok és ásványvizek importját tiltotta meg, hivatalosan a fogyasztóvédelem kifogásai miatt, de Tbiliszi szerint a Nyugathoz való közeledés miatti büntetésként. Az év őszén kémkedéssel vádoltak és kiutasítottak Grúziából három orosz katonatisztet, s ezután Moszkva leállította a légi közlekedést, a postaforgalmat, valamint a vízumok kiadását Grúzia állampolgárainak, kivéve a humanitárius eseteket és a hivatalos küldöttségeket.

Tovább éleződött a helyzet, amikor Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása után a Grúziától de facto elszakadt Dél-Oszétia és Abházia elismerését kérte Moszkvától, amely ezután szorosabbra fonta kapcsolatait a két területtel, s a grúz fel szerint de facto elismerte azokat. Közben a vízumkorlátozásokon nyáron enyhített Oroszország, idén márciusban felújította a légi közlekedést és a minap a postai forgalmat is. Ez után lőttek le Abházia felett egy grúz kémrepülőt, amit Tbiliszi szerint az orosz légierő semmisített meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!