Hírek

2008.04.12. 08:27

Indul az ablakcserepályázat

Hétfőtől lehet pályázni az idei Nemzeti Energiatakarékossági Programra. Most is nyílászárócserére, külső hőszigetelésekre, energetikai berendezések korszerűsítésére, valamint a megújuló energiahordozók felhasználását ösztönző fejlesztésekre lehet támogatást kapni.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A nagyításhoz kattintson ide!
[/caption]Hétfőtől lehet benyújtani a pályázatokat a Nemzeti Energiatakarékossági Programra (NEP), amelyben vissza nem térítendő támogatást lehet kapni nyílászárócserére, külső hőszigetelésekre, energetikai berendezések korszerűsítésére, valamint a megújuló energiahordozók felhasználását ösztönző fejlesztésekre. Az idei évben összesen 1,6 milliárd forint forrást nyerhet el a lakosság a központi költségvetésből.

A 2008-as programban a beruházási célok szerint öt részre osztották a pályázatokat. A támogatás mértéke és maximuma, illetve az ehhez felvehető kedvezményes hitel legmagasabb összege ennek függvényében változik (lásd az infografikát). Fontos tudni, hogy aki az ablakcserére, a hőszigetelésre, illetve a fűtés és melegvízellátás korszerűsítésére igényelhető háromféle támogatott cél közül legalább kettőre pályázik, annak a komplex energiatakarékossági beruházásokat támogató kiírásra kell jelentkeznie.

A korábbi energiatakarékossági programok tapasztalatai szerint egy átlagos, 1-1,2 millió forintos beruházással a hagyományos építésű lakásoknál húsz-harminc százalékos – vagyis átlagosan évente 20 gigajoule körüli – energiamegtakarítást lehetett elérni. Tüzelőolaj esetén évi 190 ezer forinttal, földgáz esetén pedig évi 70 ezer forinttal csökkenthető a háztartások energiaszámlája. Az 1-1,2 millió forintos átlagos beruházás így tüzelőolajfűtésnél öt-hat év, földgáznál tizennégy-tizenöt év alatt térül meg a gazdasági tárca adatai szerint. Nem árt a támogatás, hiszen Magyarországon 3,5 millió hagyományos építésű lakás van, amelyből közel hárommillió rossz energetikai tulajdonságokkal rendelkezik. Vagyis tízből nyolc hagyományos építésű lakásnak rossz a szigetelése vagy elavult a fűtési rendszere. Nehéz ugyan megbecsülni, de évente több tízmilliárd forintra rúghat az az összeg, amit feleslegesen költenek Magyarországon fűtésre.

Több helyen lehet segítséget kérni

A pályázati felhívás, az igényléshez szükséges formanyomtatvány és az útmutató az internetről is letölthető a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (www.gkm.gov.hu), illetve az Energia Központ Kht. (www.energiakozpont.hu) oldalairól. Az érdeklődők szakemberektől is választ kaphatnak a pályázattal kapcsolatos kérdéseikre a gazdasági tárca internetes honlapján a témában indított fórumon. Az Energia Központ Kht. ügyfélszolgálatán személyesen és telefonon is (a 06-1-802-4350-es számon) lehet érdeklődni a támogatás feltételeiről. A pályázatot egy eredeti és egy másolati példányban kell benyújtani az Energia Központ Kht. címére (1437 Budapest, Postafiók 328.). A vissza nem térítendő támogatás mellé felvehető kedvezményes hitel részletes feltételei és a finanszírozó hitelintézetek elérhetősége a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. honlapjáról (www.mfb.hu) tölthető le. Telefonon a 06-40-555-555 számon lehet érdeklődni.

Idén a panel lakásokban élők is pályázhatnak

Újdonság, hogy az idén már nemcsak az 1994 előtt, hagyományos technológiával épült házak tulajdonosai pályázhatnak, hanem bizonyos feltételek mellett a panellakásokban élők is. Nyílászáró-cserére, valamint fűtés és melegvízellátás korszerűsítésére, illetve a kettő kombinációjára igényelhetnek támogatást. Utóbbi csak az egyedi fűtésű és melegvízellátású ingatlanokra érvényes. Panelházak utólagos hőszigetelésére, s a megújuló energiafelhasználást lehetővé beruházásokra nem lehet pályázni a NEP keretében. Az iparosított technológiával készült házak lakói a megújuló energiaforrás használatához az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium pályázatain kaphatnak támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!