Hírek

2008.01.27. 06:10

Egy újdonsült milliárdos gondjai

A szerencse is okozhat fejfájást - erről most az a vélhetően miskolci honfitársunk tudna mesélni, aki egy hete 2,3 milliárd forintot nyert az ötös lottón. A pszichológus személyiségtorzulástól óv, míg a kriminológus szerint Fortuna kegyeltje egy évig ne is nyúljon a pénzhez.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A pszichológus úgy véli, a lassú változtatás jár a legkisebb megrázkódtatással
[/caption]Sovány vigasz azoknak, akik nem nyertek, de igaz: kevesen tudnának elviselni ekkora szerencsét jellemtorzulás, illetve súlyos lelki megpróbáltatások nélkül. Bilkei Pál pszichológus szerint óriási önfegyelemre van most szüksége annak az illetőnek, akinek Fortuna 2,3 milliárdot pottyantott az ölébe. Úgy véli, ha a nyertes hirtelen változtat eddigi életén, annak súlyos következményei lehetnek. „Csábítóan hangzik, hogy mostantól szinte bármi elérhető, ám a gyakorlatban ez korántsem nagy öröm – jelentette ki. – Minden, ami eddig fontosnak tűnt, súlytalanná válik, az eddigi célok értéküket vesztik. Szeretett volna egy új autót, vagy egy plazmatévét? Mostantól bármikor megveheti. Furcsán hangzik, de egy idő után ezt nagyon nehéz lelkileg feldolgozni. Olyan ez, mintha az embert egy ismeretlen erő kiragadná a megszokott közegéből. Ezért én ismeretlenül is azt tanácsolom a mostani nyertesnek, hogy ne ugorjon fejest a hirtelen jött jólétbe. Utazzon el külföldre azokkal, akiket szeret, és közösen gondolják át, mihez is kezdenek majd az életükkel."

A pszichológus úgy véli, a lassú változtatás jár a legkisebb megrázkódtatással. Ezért ha a nyertes szereti a munkáját, ne hagyja ott, hanem dolgozzon tovább. Így elkerülheti, hogy értelmüket veszítsék az egymás után pergő napok. Egyébként pedig lassan, fokozatosan szoktassa magát az egyre jobb életszínvonalhoz. A barátok és ismerősök megtartására is a régi élet folytatása a legjobb módszer. Az érzelmi kiegyensúlyozottság ilyenkor azért is fontos, mert a „mindent megtehetek" érzése felszínre hozhat néhány rég eltemetett sérelmet is. A lélekgyógyász szerint például könnyen lehetséges, hogy egy nem tökéletes házasságban, amelyet csak a közös vagyon és a gyerekek jövőjéért érzett felelősség tartott össze, a nagy nyeremény a felek válásához is vezethet.

Mennyire telne a 2,3 milliárdból?

Privát koncert Jennifer Lopeztől - 4

2,6 méter átmérőjű plazmatévé - 196

Ferrari Enzo - 15

Kastély Nógrád megyében

(19 szoba, 1051 négyzetméter) - 10

Luxus lakosztály a Queen Mary II. hajón: 290

Gondok akkor is adódhatnak, ha a nyertes és családja problémák nélkül dolgozza fel a nagy szerencsét. Az újfajta nyűgök egyike például a biztonság kérdése. Németh Zsolt kriminológus szerint lehetetlen célt tűz ki maga elé az, aki szűk családi körön belül akarja tartani a nagy nyeremény hírét. „Valaki biztos elkotyogja a dolgot, innét egyszerre kell tartani a bűnözőktől és az anyagi segítségben reménykedő ismerősök hadától – mondta. – A kéregetőkkel szemben tapintatosnak, de határozottnak kell lenni. A legjobb, ha a nyertes világossá teszi, hogy a pénz nem csak az övé, hanem a családjáé is, s így elejét tudja venni annak, hogy haragosokat szerezzen. Még jobb, ha egy jelentősebb összeget jótékony célra áldoz, ezzel ugyanis a közönyösség és az önzés vádját is elkerüli." Az alvilág érdeklődése ellen pedig az a jó módszer, ha a környezetében nyilvánvaló teszi: a pénz túlnyomó hányadát olyan, hosszú lejáratú befektetésekbe helyezte, amelyekhez még ő maga sem férhet hozzá. Az ideális megoldás persze az lenne, ha a nyertes még legalább egy évig tudomást sem venne a szerencséjéről, s csak ezután, apránként nyúlna az összeghez – ehhez azonban akkora lelkierő kell, amilyenre csak kevesek képesek.

A kriminológus tanácsa egybecseng a pénzügyi szakember javaslatával. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője ugyanis amondó, hogy ha a nyertes tőle kérne útmutatást, ő is azt ajánlaná, hogy összeget hosszú távon kamatozó befektetésekbe tegye. „Ha az illetőnek néhány évig nincs szüksége az összegre, azt mondanám, hogy a pénz 60 százalékát fektesse különböző részvényekbe, 30 százalékát állampapírokba, 10 százalékát pedig hagyja bankbetétben. Most ugyan lejtőre kerültek a tőzsdék, de ha az elmúlt 140 év amerikai hozamait vizsgáljuk, akkor legfeljebb 10 olyan esztendőt találunk, amikor az állampapírok jobban jövedelmeztek a részvényeknél. A kötvényekkel jelenleg legfeljebb inflációkövető hozamot lehet elérni, míg az értékpapírok hozama a kisebb-nagyobb hullámzások mellett is jóval meghaladhatja a 10 százalékot."

Ezt kell tennie, ha telitalálata van

Tervezi, hogy a közeljövőben lottómilliomos lesz? Nem árt, ha tudja, hogy a telitalálat után 90 napon belül fel kell hívnia Szerencsejáték Zrt. „nagy nyeremény" telefonvonalát, ahol néhány perc alatt meggyőződnek arról, hogy valóban ön a nyertes. (Például megkérdezik, hogy órára, percre pontosan mikor játszotta meg a számokat. Ez az igazoló szelvényen és a játékszervező számítógépes nyilvántartásában is szerepel.) Ezután megbeszélik, hogy mikor és hol találkozik a Szerencsejáték munkatársaival. A találkozó során ön bemutatja az igazoló szelvényt és megmondja, hogy mely bankszámlákra és milyen bontásban kéri utalni a nyereményét. Az általános javaslat az, hogy előzőleg tájékozódjon, milyen kisebb summákat nyertek a közelmúltban egyéb játékokon (példásul a 6-os lottón), s akkora részekre bontsa az összeget. Azt ugyanis nehéz lesz eltitkolni, hogy nyert, ám nem mindegy, hogy „csak" százmillió, vagy több milliárd forint tulajdonosaként gondolnak önre. Végezetül kap egy kérdőívet, amelyen válaszolhat azokra a kérdésekre, amelyeket a Szerencsejáték Zrt. majd nyilvánosságra hoz. Ezen jellemezheti önmagát, például elárulhatja nemét, életkorát, addigi vagyoni helyzetét. Az ön által leírtak valóságtartalmát senki sem kérdőjelezi meg, így szabadon eldöntheti: őszintén felel, vagy hamis adatok megadásával félrevezeti az országot, segítve ezzel saját kilétének homályban tartását.

2,6 méter átmérőjű plazmatévé - 196

Ferrari Enzo - 15

Kastély Nógrád megyében

(19 szoba, 1051 négyzetméter) - 10

Luxus lakosztály a Queen Mary II. hajón: 290 Ezt kell tennie, ha telitalálata van Tervezi, hogy a közeljövőben lottómilliomos lesz? Nem árt, ha tudja, hogy a telitalálat után 90 napon belül fel kell hívnia Szerencsejáték Zrt. „nagy nyeremény" telefonvonalát, ahol néhány perc alatt meggyőződnek arról, hogy valóban ön a nyertes. (Például megkérdezik, hogy órára, percre pontosan mikor játszotta meg a számokat. Ez az igazoló szelvényen és a játékszervező számítógépes nyilvántartásában is szerepel.) Ezután megbeszélik, hogy mikor és hol találkozik a Szerencsejáték munkatársaival. A találkozó során ön bemutatja az igazoló szelvényt és megmondja, hogy mely bankszámlákra és milyen bontásban kéri utalni a nyereményét. Az általános javaslat az, hogy előzőleg tájékozódjon, milyen kisebb summákat nyertek a közelmúltban egyéb játékokon (példásul a 6-os lottón), s akkora részekre bontsa az összeget. Azt ugyanis nehéz lesz eltitkolni, hogy nyert, ám nem mindegy, hogy „csak" százmillió, vagy több milliárd forint tulajdonosaként gondolnak önre. Végezetül kap egy kérdőívet, amelyen válaszolhat azokra a kérdésekre, amelyeket a Szerencsejáték Zrt. majd nyilvánosságra hoz. Ezen jellemezheti önmagát, például elárulhatja nemét, életkorát, addigi vagyoni helyzetét. Az ön által leírtak valóságtartalmát senki sem kérdőjelezi meg, így szabadon eldöntheti: őszintén felel, vagy hamis adatok megadásával félrevezeti az országot, segítve ezzel saját kilétének homályban tartását. A pszichológus úgy véli, a lassú változtatás jár a legkisebb megrázkódtatással -->

Ezek is érdekelhetik