Hírek

2008.01.23. 17:13

Budaházy tagadta bűnösségét

Tagadta bűnösségét a fővárosi bíróságon szerdán megkezdődött büntetőperben Budaházy György

V.M.

Tagadta bűnösségét a fővárosi bíróságon szerdán megkezdődött büntetőperben Budaházy György, akit alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolnak. A 2002 nyári hídfoglaláskor ismertté vált Budaházy – aki amúgy 38 éves munkanélküli gépészmérnök – ellen a 2006 őszi fővárosi zavargások utáni hónapokban, többnyire a Kuruc.info internetes oldalon közzétett 13 írása miatt indult büntetőeljárás. Fontos tudni, hogy a vádbeli paragrafust a rendszerváltás óta senki ellen nem alkalmazták a magyar bíróságok. Ha bűnösnek találják, akár öt év börtönt is kaphat.

A tárgyalás előtt Budaházy több mint félszáz szimpatizánsa a bírósági folyosón a Himnuszt énekelte, a teremben pedig magyar és árpádsávos zászlót emeltek a magasba. A vádirat szerint Budaházy célja az alkotmányos rend megváltoztatása volt, „akár erőszakos eszközökkel is”. A vádlott céljai között szerepelt a kormány elkergetése, a parlament feloszlatása, alkotmányos nemzetgyűlés összehívása, továbbá a társadalmi és tulajdoni viszonyok átalakítása. Ugyanakkor az ügyész összegzésében leszögezte: Budaházy erőszakos cselekményeket közvetlenül nem idézett elő.

„Nem érzem magam bűnösnek és nem is értem a vádat. A szólásszabadság jogába az is beletartozik, hogy jobbító szándékkal a fennálló rendszert kritizálni lehet” – mondta Budaházy. Szerinte irreális az a vád, hogy egyedül puccsot készített volna elő a Gyurcsány-kormány ellen.  Az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést, az ügyvéd felmentést kért, a bíróság január 30-ra halasztotta az elsőfokú ítélethirdetést.

Ezek is érdekelhetik