Hírek

2007.12.15. 16:51

Sztrájk előtt tüntetés

Mintegy ezren vettek részt a Liga Szakszervezetek szombat déli demonstrációján Budapesten. A szakszervezetek mellett több civil szervezet, a Gyógyszerész Kamara és a Magosz is megjelent, és árpádsávos zászlókkal csatlakoztak a Rendszerváltó Fórum aktivistái is.

Éber Sándor

„Melyik ország karácsonya ez” – vágta a biztonsági őrök fejéhez néhány dühös nyugdíjas a Kossuth téren, miközben a Liga Szakszervezetek által szervezett tüntetésre igyekeztek a társadalombiztosítás privatizációja ellen. A Miniszterelnöki Hivatal ugyanis egész decemberre kibérelte a Parlament előtti teret, melyen az Ország karácsonya néven vásárt rendezett, valamint felállított egy Mikulás házat is. A demonstrációt így a közeli Alkotmány utcában rendezték meg az érdekvédők által várt több tízezres tömeg helyett, mintegy ezer fő részvételével.

A helyszínre igyekvők még veszekedtek egy keveset a trolibuszokat terelő BKV-sokkal, majd türelmesen megvárták a hideg hóesésben vidékről érkezőket, így mintegy 15 percet csúszott a rendezvény. A vártnál kevesebb résztvevő helyett annál több volt a transzparensek és a zászlók – csak néhány darab Árpád-sávos – száma. Voltak akik mindkét kezükben felemeltek olyan felíratú táblákat, mint: „Maradjunk együtt, mentsük meg a tébét!”, „Az ember számítson ne a profit!”. Felsorolták az összes csatlakozó szak- és civil szervezetet, melyeket a tömeg megéljenzett. A Magyarok Nagyasszonya Szent Korona Lovagrendet még egy „áldja meg Őket az Isten” is kísérte, a Magyar Kommunista Munkáspárt azonban szitkokat is kapott.

A színpadon a már megszokott csontváz mellett Gaskó István kijelentette: végsőkig harcolunk a sorsunkat megrontó egészségbiztosítási törvénytervezet ellen. A Liga elnöke közölte, hogy ha hétfőn a parlamenti szavazáson elfogadják ezt a törvénytervezetet, minden jogi eszközt igénybe vesznek, hogy ne lépjen hatályba. Felkérik a köztársasági elnököt is, hogy akadályozza ezt meg.

„A konok, gőgös kormány semmibe veszi a társadalom akaratát” – hangoztatta Palkovics Imre a nagygyűlést a Ligával együtt szervező Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arról szólt, hogy tudni fogják, kik voksoltak igennel a törvénytervezetről tartandó  hétfői végszavazáson, de azt is, hogy kik szavaztak másként. „A  felelősök nem maradnak ismeretlenek, számon kérünk minden gombnyomást azokon akik ellenük szavaznak” – mondta Éger István. A MOK elnöke egy újságot is meglobogtatott, melyben szerinte az egészségügyminiszter elismerte, hogy a befektetők, és nem a betegek érdekeit veszik figyelembe a társadalombiztosítás magánosításánál.

Gyenes Géza szerint ezt a törvényt szép lassan tovább változtatják az üzleti biztosítók érdekei szerint, s a biztosítók igenis szelektálnak majd a betegek  között. „Ha azokat, akik sok pénzbe kerülnek, nem tudják kidobni a rendszerből, akkor az orvosokat akadályozzák majd a gyógyításban” – állította a Magyar Orvos Szövetség elnöke.
„A kormány az egészségbiztosítási törvényjavaslattal megsértette az Alkotmányt, mert a jogszabálytervezetet érdemi, társadalmi vita nélkül nyújtotta be az Országgyűlésnek” – mondta Kónya Péter, a Liga Szakszervezetek társelnöke.

A békésen távozó tömeget a Nagy Imre szobornál a magukat Kossuth téri tüntetőknek nevezők próbálták megállítani. Egy mikrobusz tetején Gonda László szapulta a szakszervezeteket, hogy kék szalaggal, félpályás útlezárásokkal nem lehet a kormányt befolyásolni, úgy kell sztrájkolni, mint a görögök, vagy az olaszok. A szónok azt is számon kérte, hogy 450 napja tüntetnek, de az érdekvédők nem segítették őket. Hiába kérlelte az embereket, hogy maradjanak, mert most kell a kormányt megdönteni, azok inkább hazamentek a hidegben egy forró teára.

Ezek is érdekelhetik