Hírek

2007.12.01. 18:39

Magyarország, tessék átalakulni!

„Az ötvenes évekből örökölt egészségügyi rendszer nem a betegek, vagyis a vevők, hanem az abban dolgozók és az intézmények, vagyis az eladók érdekeit szolgálja” – mondta szombaton Gyurcsány Ferenc.

T. G.

A miniszterelnök egy fővárosi konferencián beszélt a célegyenesbe érkezett egészségügyi reformról. A miniszterelnök ezúttal Széchenyi Istvánnal vont párhuzamot, a reformfolyamatokat elemezve: azt mondta, hogy a legnagyobb magyarra előszeretettel hivatkozó jobboldali pártoknak azt is észre kellene venniük, hogy Széchenyi a mintáit Nagy-Britanniában kereste, nem pedig „a magyar ugaron”. Mint mondta: Széchenyi nem kiegyezni akart a kor köznemességével, nem meghosszabbítani az előjogokat, hanem azt mondta: „Magyarország, tessék átalakulni.” A kormányfő ugyanakkor megjegyezte: Széchenyi végül beleőrült ebbe a küldetésbe. Saját egészségügyi állapotáról nem szólt.

A kormányfőnél kevésbé voltak derűlátók a konferencián felszólaló szakemberek: Chikán Attila közgazdász például azt mondta: a kormány „egyszerre nyomja a gázt és a féket”, nincs átfogó reformkoncepció, azt sem tudni, itt van-e már a mélypont. Kolosi Tamás szociológus szerint Magyarországon az számít reformnak, amiben a kormánypártok meg tudnak állapodni, a hatástanulmányok pedig nem ismertek.
Ami az egészségbiztosítás reformjára vonatkozó koalíciós megállapodást illeti: bár a frakciók hivatalosan csak hétfőn ismerik meg a kormánypártok vezetői által tető alá hozott megegyezés tartalmát, sajtóértesülések szerint a szocialisták elégedetlenek. Többen úgy látják, végül az SZDSZ akarata érvényesült a legfontosabb kérdésekben – a tervezetről december 17-én dönthet a kabinet.

T. G. -->

Ezek is érdekelhetik