Hírek

2007.12.09. 10:37

Budapesten tárgyalnak a rakétapajzsról

Az amerikai külügyminisztérium szombati közlése szerint az Egyesült Államok és Oroszország jövő héten csütörtökön Budapesten tartja a Közép-Európába tervezett amerikai rakétapajzsról folyó konzultációk újabb fordulóját.

BAMA

Orosz részről Szergej Kiszljak külügyminiszter-helyettes lesz a tárgyalópartner, az amerikai küldöttséget John Rood külügyi államtitkár vezeti. A felek az amerikai-orosz rakétavédelmi, valamint radar-együttműködésre vonatkozó amerikai elképzeléseket és javaslatokat fogják megvitatni. A megbeszélés célja az, hogy az Egyesült Államok és Oroszország közösen végezzen megfigyelést a Közel-Keletről esetleg felbocsátott ballisztikus rakétákkal kapcsolatban. Washington két hete terjesztett elő írásos rakétavédelmi együttműködési ajánlatot Moszkvának azzal a céllal, hogy eloszlassa a közép-európai amerikai rakétavédelmi tervek miatt a kétoldalú viszonyban keletkezett feszültséget, valamint egyezséget kínáltak annak megelőzésére, hogy Oroszország felfüggessze az európai hagyományos haderőket és fegyverzetet korlátozó CFE-szerződést.

A javaslatokról kiszivárgott, hogy szerepel benne egy közös amerikai-orosz-NATO rakétavédelmi ernyő kialakítása, valamint az is, hogy orosz szakértők, Varsó beleegyezésével rendszeresen látogatást tehetnének a Lengyelországba telepítendő elfogórakéták helyszínén. A tervek szerint Washington ígéretet tenne arra is, hogy addig nem élesítené a rakétákat, amíg nem válik bizonyossá, hogy Irán ballisztikus rakétákkal elérheti Európát. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán kifogásolta, hogy az írásos javaslatokban "már nincs szó arról, hogy orosz tisztek állandóan jelen lehetnének a csehországi és lengyelországi támaszpontokon".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!