Hírek

2007.11.20. 17:53

Az uniós reform áldozata lett a magyar cukorgyártás

Megszünteti a cukortermelést az idei kampány lezárultával petőházi gyárában az osztrák Agrana konszern tulajdonában lévő Magyar Cukor Zrt. – jelentette be kedden a társaság vezetése.

VG

Hétfőn a német Nordzucker érdekeltségébe tartozó Mátra Cukor Zrt. tette közzé, hogy befejezi a cukorfeldolgozást szolnoki egységében. Az újabb változások után a hazai cukortermelés két körzetre szűkül: a Magyar Cukor Kaposvárra, a Mátra Cukor Szerencsre koncentrálja tevékenységét. A két vállalat meglévő cukortermelési kvótájának egyharmadát, összesen mintegy 93 ezer tonnányit, visszaadja az EU-nak. Az angol–francia tulajdonú Eastern Sugar már tavaly megvált a 108 ezer tonnás teljes itteni kvótájától, és bezárta kabai gyárát. Így a most tervezett lépésekkel a csatlakozáskor meghatározott, 402 ezer tonnás magyar cukortermelési kvóta fele szűnhet meg.
 
A cukoripart alapanyaghiány fenyegette, mivel számos vállalkozás kilátásba helyezte, hogy a kedvezőtlen árak miatt nem vet majd cukorrépát – indokolta a lépéseket Koczka Zoltán, a Cukoripari Egyesülés igazgatója. Az árcsökkentő uniós reform részeként ugyanis a cukorrépa felvásárlási ára a korábbi 46,7 euróról tonnánként 27,8-re csökken a következő gazdasági évben, a gazdálkodók szerint viszont minimum 38 eurós (mintegy 9,5 ezer forintos) árnál lenne kifizetődő a termelés.

Ezek is érdekelhetik