Hírek

2006.06.20. 16:14

Buktak a bálnák

Japán megvette a szegény országok szavazatát így újra engedélyeztetni tudta a bálnák kereskedelmi célú vadászatát.

BAMA

„Japán hatalmas győzelmet aratott” – így összegezte a Bálnavadászati Bizottság (IWC) legutóbbi ülését Glenn Ingwood, a szigetország küldöttségének vezetője. A résztvevők ugyanis megszavazták a "halpusztító" bálnák kereskedelmi célú vadászatát a part menti vizekben, a szegénység felszámolása érdekében.

A javaslat támogatói ugyanis a néhány ezres bálnapopulációt teszik felelőssé a világtengerek egyre csökkenő halállományáért. A határozat minden demagóg érv ellenére is csak úgy kapott igencsak szűk többséget, hogy Japán megvásárolta a szegény országok szavazatát. Így olyan országok is a vadászat mellett voksoltak, mint Ghána és Togo, akiknek egyébként nem sok érdekük fűződik a bálnavadászathoz.

A környezetvédők felháborodtak a döntésen, a radikális zöld szervezetek, mint a Greenpeace pedig újabb akciókat helyeztek kilátásba a balnavadász-hajók ellen. Egy ilyen akció már csaknem fegyveres konfliktust robbantott ki tavaly ősszel, mikor Japán a balnavadászok, Új-Zéland pedig a környezetvédők védelmében vezényelt katonai egységeket a Csendes-óceán déli részeire.

Ezek is érdekelhetik