Hírek

2005.12.20. 16:19

Megtámadta az ingyen internetet a UPC

Károkozással vádolja a budapesti VII. kerületi önkormányzatot az egyik legnagyobb hazai internetszolgáltató. A UPC szerint az emberek zöme különben sem tudja, mire való az internet. Így nem venné igénybe ingyen sem. Kérdés, hogy akkor mitől félnek?

Rados Virág

Az utolsó pillanatban támadta meg a VII. kerületi ingyen internetre kiírt közbeszerzési pályázatot a UPC Magyarország Kft. Az erzsébetvárosi önkormányzat tervei szerint a helyi lakosok díjmentesen használhatnák a világhálót - mondta el Hunvald György polgármester. A pályázati kiírásban megfogalmazott célok közül néhány: internet-elérhetőség a lakásokon belül; infoterminál (számítógépes információs központ); biztonságos belső adatátviteli szolgáltatás az önkormányzatnak és hatvanegy intézményének. Utóbbin keresztül az ügyfél például az orvoshoz is bejelentkezhet.

A pályázatra hárman jelentkeztek: a T-Online, az Euroweb és a Monori Telefontársaság Rt. - tudtuk meg a polgármestertől. De a polgármesteri hivatalban ki sem bonthatták a küldeményeket, mert a UPC a december 23-i határidő lejárta előtt megtámadta a közbeszerzési eljárást. A Közbeszerzési Döntőbizottság január 10-re tűzte ki az ügy tárgyalását.

Hunvald polgármester feltett szándéka, hogy Amerikához hasonlóan ingyen internettel kínálja meg kerülete lakosságát. Addig írják majd ki az újabb és újabb pályázatokat, amíg a terv nem sikerül - jelentette ki. Hiszen a tengeren túl már nem az árakkal, hanem a csomagok tartalmával szállnak versenybe a szolgáltatók. Nem beszélve az Európai Unió ajánlásáról. Eszerint az önkormányzatoknak a jövőben alapfeladataik közé kell tartoznia, hogy ingyen internettel lássák el a saját területükön élőket. A VII. kerület által kiírt pályázatában a megoldás „technikasemleges”. Vagyis a beruházó szabadon választhat, hogyan építi ki a rendszert. Lehet akár kábelen vagy mikrohullámokkal, esetleg telefonvonalon keresztül. Ezt a technikát az önkormányzat veszi meg, a kiírás szerint 100 millió forintért.

Károkozás - reagált a fentiekre Szűcs László, a UPC Magyarország Kft. sajtókapcsolati igazgatója. Az egyik legnagyobb hazai internetszolgáltató több veszélyt is lát az ingyen internetben. Úgy véli, az új lehetőség elsősorban a területen már jelenlévő szolgáltatóknak okozna komoly károkat. Hiszen ők annak idején milliárdokat költöttek saját beruházásaikra. Az EU ajánlás kapcsán azt mondja: az Unió legfontosabb alapelve, hogy biztosítani kell a meglévő beruházások védelmét, és nem azokkal szemben kell nyújtani állami támogatást az újaknak.

A pályázati kiírásban ráadásul elnagyolt a technológia meghatározása - tette hozzá Szűcs. Nem világos belőle, milyen típusú, sebességű és kapacitású internetre gondol az önkormányzat. A UPC munkatársa szerint így a szolgáltatók közti tisztességes versengés sem lehetséges. Ingyen világhálót különben is ott érdemes bevezetni, ahol a piac nem használ másmilyet. Márpedig Budapest belkerületi része pontosan az a hely, ahol a lefedettség elég nagy. A hivatalos felmérések különben is azt bizonyítják, hogy az emberek nem a nagy költségek miatt nem szereltetik be otthonaikba a világhálót - érvel Szűcs. Egyszerűen azért nem igénylik az internetet, mert nem tudják, mire való.

Az erzsébetvárosiak örülnének az ingyen internetnek

Az önkormányzat felmérése szerint a VII. kerületben komoly igény van a térítésmentes internetre.

Az ingyen internettel egyetértők: 75 %

Számítógéppel rendelkező lakások idén: 40 %

Jövőre: 50 %

Internettel rendelkező lakások idén: 20 %

Meglévő gépek közül korszerű: 71 %

Az ingyen internetet ügyintézésre használná: 80 %

Internet nélküliség oka: a számítógép nem alkalmas rá/ vagy nem tudják megfizetni

Az ingyen internettel egyetértők: 75 %

Számítógéppel rendelkező lakások idén: 40 %

Jövőre: 50 %

Internettel rendelkező lakások idén: 20 %

Meglévő gépek közül korszerű: 71 %

Az ingyen internetet ügyintézésre használná: 80 %

Internet nélküliség oka: a számítógép nem alkalmas rá/ vagy nem tudják megfizetni -->

Ezek is érdekelhetik