Hírek

2005.11.22. 00:00

Politikai földrengés Izraelben

Ariel Saron bejelentette lemondását, és új szervezet élén indul az előrehozott választásokon.

Csák Elemér

Izraelben kormányválság alakult ki, miután a baloldali Munkapárt visszahívta minisztereit, és szétesett a gázai kivonulás megvalósítására létrehozott nagykoalíció. Saron (77) tegnap formálisan is felkérte az államfőt, hogy osszlassa fel a knesszetet. A találkozó után Móse Kacav bejelentette: haladéktalanul megkezdi az egyeztetéseket a jövő novemberben esedékes parlamenti választások előrehozásáról. Megfigyelők szerint a legvalószínűbb dátum 2006. március 8. lehet. A parlament várhatóan szerdán dönt a kérdésben.
Ariel Saron tegnap kilépett a Likud pártból is, s bejelentette egy új szövetség létrehozását. Az izraeli rádió szerint e párt a Nemzeti Felelősség nevet viseli, s tagjai között lesznek többek között azok a miniszterek is, akik a kormányfővel együtt hagyták el a Likudot. Martin Indyk volt amerikai nagykövet a CNN-nek úgy nyilatkozott: a lépés példátlan Izrael történetében, és politikai földrengést okozhat. A diplomata szerint a big bang olyan centralista szövetség kialakításához vezethet, amely lehetőséget ad Saronnak újabb megállapodások megkötésére Izrael és a palesztinok között.
A legnagyobb izraeli pártok megpróbálták átírni Saron forgatókönyvét, és saját menetrendet kialakítani. Ha sikerrel járnak, a kormányfő lemondását nem követik előrehozott választások. Ehhez elég megszerezni 61 képviselő támogatását. Az sem kizárt, hogy a Likudban megpróbálják májusra elodázni a voksolást, addig megtalálnák a párt új elnökét, s felkészülhetnének arra, hogy saját összetételű pártszövetséget hozzanak létre. Az új politikai mozgalom a felmérések szerint győzhet a parlamenti választásokon, s ellenzéki párttá alakíthatja át a Likusot – jegyzi meg a La Repubblica.
A súlyos belpolitikai válságot csak rontja, hogy tegnap a Hezbollah tüzérségi támadást intézett Izrael ellen.

Saront a párton belüli ellenzéke kényszerítette

Saron távozása a közreműködésével létrehozott Likudból arra vezethető vissza, hogy a párton belül olyan ellenzéke alakult ki, amely megakadályozta kulcsfontosságú döntések meghozatalát. Vonatkozik ez elsősorban a gázai kivonulás szeptember közepi időzítésére.

A Ha’aretz izraeli lap úgy véli: ha Ariel Saron miniszterelnök nem ragaszkodik tervének végrehajtásához, ma is teljes nyugalomban megmaradhatott volna a Likudban.

A Ha’aretz izraeli lap úgy véli: ha Ariel Saron miniszterelnök nem ragaszkodik tervének végrehajtásához, ma is teljes nyugalomban megmaradhatott volna a Likudban. -->

Ezek is érdekelhetik