Hírek

2005.11.03. 00:00

Gránátvetők a kisbuszban

Hercegszántónál fogták el azt a korábban fegyveres rablások miatt már elítélt két férfit, akik Szerbiából Franciaországba próbáltak fegyvereket csempészni. Gyanús viselkedésük miatt kapták el őket.

Nagy Eszter Dóra

„Hercegszántónál jelentkezett belépésre egy svájci mikrobusz, hat utassal” – mondta Sipos Jenő. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője szerint a négy szerb, egy francia és egy svájci-francia kettős állampolgár csak egyetlen karton cigarettáról tett bejelentést. Az utasok közül Sipos szerint ketten „gyanúsan viselkedtek”, ezért átvizsgálták a mikrobuszt. A csomagtartóban, egy utazótáskába rejtve két gránátvetőt és egy Kalasnyikovot találtak a vámosok. A rendőrség vizsgálata során kiderült: a szerbeknek nincs közük a fegyvercsempészethez, még csak személyes kapcsolatuk sincs a tettesekkel. Ők csak a Svájcba induló, iránytaxiként működő mikrobusz szolgáltatásait vették igénybe, ezért el is engedték őket. Csízner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda Különleges Ügyek Osztályának vezetője lapunknak azt mondta: a negyvennyolc éves francia férfi és harmincnyolc éves társa érdemben nem tett vallomást, de az adatok arra utalnak, hogy Franciaországba vitték volna a fegyvereket. Őket tegnap letartóztatták. Csízner szerint a most lefoglalt orosz gyártmányú gránátvetők ritkaságszámba mennek a feketepiacon. Darabonként akár félmillió forintot is kérhettek volna értük, míg a Kalasnyikov feketepiaci ára kétszázezer forint körül mozog. A két férfi Szerbiában vásárolta a fegyvereket. Korábban mind a ketten büntetve voltak már fegyveresen elkövetett bűncselekmények miatt.

Havi egy fogás

A vámosok adatai szerint szinte minden hónapban találnak egy-egy fegyvert, amelyet csomagtartóban vagy épp a kesztyűtartóban próbálnak behozni az országba. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője szerint elsősorban vadászfegyvereket találnak az ellenőrzéseken, de a fegyverek mellett jelentős a lőszerlefoglalások száma is. Legutóbb október elején Hegyeshalomnál, egy osztrák autóban találtak három sörétes és három golyós vadászfegyvert.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője szerint elsősorban vadászfegyvereket találnak az ellenőrzéseken, de a fegyverek mellett jelentős a lőszerlefoglalások száma is. Legutóbb október elején Hegyeshalomnál, egy osztrák autóban találtak három sörétes és három golyós vadászfegyvert. -->

Ezek is érdekelhetik