Hírek

2005.10.22. 00:00

Újra megmentjük Európát?

Százmilliókért készleteket gyártunk majd egy oltóanyagból, amely hatástalan az emberről emberre terjedő influenza ellen.

Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Bujdosó László és Rácz Jenő (a háttérben) szerint már nemzetközi szinten is komoly érdeklődés mutatkozik a magyar csodaszer iránt
[/caption]„Az oltóanyag jó” – jelentette ki Rácz Jenő egészségügyi miniszter. Ennek közvetkeztében a tárcavezető szervezete immár ellenáll a halálos vírusnak, de ez nem jelenti azt, hogy védett egy esetleges világjárvány ellen is. „Ez az oltóanyag csak a madárinfluenza H5N1 változata ellen véd, egy emberről emberre terjedő változat ellen nem” – mondta a miniszter. Ám ez az oltóanyag is nagy siker, Magyarország az első a világ országai között, amely rendelkezik megelőző védőoltással a kór ellen. Rácz Jenő úgy fogalmazott: a középkorban a törököktől mentettük meg Európát, most a madárinfluenzától. Kijelentette azt is, hogy a kormány fontolóra vette az oltóanyag ipari gyártásának bővítési lehetőségeit. Lapunk kérdésére elmondta, a nemzetközi értékesítéshez szükséges lenne a kapacitás bővítése, amelynek módjáról a kormány hoz majd döntést. Arra még nem tudott választ adni, hogy vajon a tisztázatlan tulajdonosi hátterű Omninvest Kft. kapacitását bővítik-e majd közpénzből, valamint arra sem, hogy az esetleges nemzetközi terítés bevételeiből milyen módon részesül majd a magyar állam. Kiemelte ellenben, hogy komoly a nemzetközi érdeklődés az oltóanyag iránt, amit az is jelez, hogy az eddig érdeklődő országok – mint Mongólia vagy Oroszország – mellett immár Szíria is vásárolna a magyar csodaszerből.

Nemzetközi forgalomba viszont majd csak akkor kerülhet a vakcina, ha már elegendő oltóanyag készült magyar részre. Ezt a mennyiséget konkrétan nem jelölte meg, azonban utalt arra, hogy a Világegészség-ügyi Szervezet (WHO) ajánlása alapján a 10 milliós lakosságnak mintegy 3,5 millió adagot kell gyártani. Azt azonban nem fejtette ki, hogy miért kell ezt a mennyiséget legyártani, amikor a vírus, amely ellen az oltóanyag véd, nem képes emberről emberre átterjedni. Indoklásában kiemelte, hogy a H5N1-gyel fertőzöttek között a halálozási arány meghaladja az 50 százalékot. „Ezzel nem lehet viccelni, kötelességünk megvédeni a magyar lakosságot” – mondta Rácz Jenő.

Bujdosó László, a tisztiorvosi szolgálat vezetője kijelentette: a vakcina ugyan nem véd a világjárvány ellen, de ennek ellenére is megkezdik a gyártását, hogyha Magyarországon megjelenne a kór, azonnal beolthassák az érintetteket. A veszélyeztetettek körét elsősorban a baromfitenyésztők, illetve -feldolgozók alkalmazottjaiban jelölte meg. "Mindenkit, aki szoros kapcsolatban él vagy dolgozik a baromfikkal, be kell oltani egy komoly fertőzés esetén” – mondta a tiszti főorvos. Utalt rá, hogy szükség esetén akár kényszeríthetik is azokat, akik húzódoznak a védőoltástól. Bujdosó László elmondta, még hónapok telhetnek el addig, míg megkezdődhet a vakcina ipari méretű előállítása.

Nem veszélyes a csirkehús fogyasztása!

A baromfitermelők nemzetközi érdekvédelmi szervezete tárgyilagos tájékoztatást kért a médiumoktól a madárinfluenza ügyében, ugyanakkor kérte az Európai Bizottságot, hogy foglaljon állást az ügyben, és lehetőleg hozzon létre pénzügyi alapot a korrekt tájékoztatásra. A magyarországi Baromfi Terméktanács vezetője, Takács Sándor szerint a kialakult hisztéria következtében mintegy 15 százalékkal csökkent a baromfihús iránti kereslet a hazai piacon, ez pedig tömeges csődhullámhoz vezethet az amúgy is komoly gondokkal küszködő ágazatban. Takács Sándor kiemelte, hogy Magyarországon utoljára 1997-ben jelentettek madárinfluenza-fertőzést, és akkor is minden gond nélkül sikerült megoldani a veszélyes helyzetet.

Ezek is érdekelhetik