Hírek

2005.07.20. 00:00

Kamilla új korszaka

Károly brit trónörökös több mint száz napja kötötte be választottja fejét. Kamilla azóta szinte kivirágzott, szinte szárnyal.

Toronyi Attila

A hét végén ünnepelte 58. születésnapját Diana egykori vetélytársnője, a majdani királyné. Feltéve, hogy Károlyt királlyá koronázzák II. Erzsébet (79) halála után. Utóbbi eleinte rossz szemmel nézte fia viszonyát, ám az esküvő után megenyhült. Olyannyira, hogy Kamilla 58. születésnapján föllobogóztatta a kormányzati épületeket. Ráadásul külön címert kapott a cornwalli hercegnő. Kérdés, mennyire telik benne öröme. A címert ugyanis egy ágaskodó, aranylánccal földíszített vaddisznó támasztja meg jobbról, vele szemben egy koronás oroszlán, amely a királyi ház jelképe. Magán a címerpajzson is látható kék mezőben egy vaddisznófej két csillag és egy jeruzsálemi kereszt társaságában. A vaddisznó egyébként Kamilla családjára utal: a hercegnő apja, a 88 éves Bruce Shand őseinek „öröksége”. Természetesen a trónörökös királyi családja uralja a címer másik felét; az oroszlánok Angliára, Skóciára, Walesre emlékeztetnek. Írországot a zöld sziget hagyományos hangszere, a hárfa képviseli.

Az ötvennyolcadik születésnapot egyébként a Buckingham-palotában ünnepelték meg kerti partival, amelyen részt vett Károly kisebbik fia, Harry (20), és magával vitte barátnőjét, Chelsy Davyt (19) is. Az alattvalók persze nagy figyelmet szenteltek az eseménynek, a londoni lapok is bő terjedelemben számoltak be a születésnapról. A tudósítóknak arra is kiterjedt a figyelmük, hogy Kamilla szemlátomást lefogyott, ruhatára egyre elegánsabb. Haja a korábbinál szőkébb színezetű, s már nem rágja a körmét. Az értékelés szerint összességében igencsak csinos nő lett belőle, és kisugárzása jó hatással van a trónörökösre. Károly magatartása ugyanis oldottabb, vidámabb a megszokottnál, és láthatóan több örömét leli teendőiben.

Száz nappal korábban, az esküvő napjaiban még nem lehetett tudni, hogyan fogadják a szigetországban a frigyet. Az udvar jó ismerői azonban ma már úgy vélik: a házasságkötés használt a trónörökösnek. Sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, figyelmesebb az emberekhez. „Különösen meglepő, mennyire jó most a kapcsolata az apjával” – nyilatkozta a palotai ügyek egyik bennfentese. Ami szintén Kamillát dicséri. Persze a hercegnő is mindent elkövet azért, hogy jó vélemény alakuljon ki róla. Például leszokott a dohányzásról, és leküzdötte félelmét a repüléstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!