Szabadidősport

2022.04.28. 07:00

Borús kezdést követően derűs hangulatban telt a Strázsa túra

Szemerkélő eső várta szombaton a túrázókat a IX. Strázsa Honvéd Teljesítménytúra rajtjánál Szabadszálláson, a volt laktanyában. A borongós idő sokakat elriasztott, ám ennek ellenére a 98 településről érkezett több mint 300 túrázó nekivágott a választott 20, 30 vagy 40 kilométeres távnak. A helyi természetkedvelőket több mint százan képviselték, Budapestről és Kecskemétről közel nyolcvanan érkeztek.

Gulyás Sándor

Több mint 300 túrázó vágott neki végül a különböző távoknak. Fotó: Gulyás Sándor

Vélhetően az időjárás-felelős tetszését is elnyerte ez a lelkesedés, mert az eső elállt és dél körül már a nap is kisütött, a homokdombokon pedig a túrázók előnyére vált a korábbi eső, hiszen így „járhatóvá” vált az egyébként mély, csúszós homok. 

– Örömmel állapítottuk meg, hogy ez a túra akár katona­nemzedéki találkozónak is beillett, hiszen képviseltették magukat a nyugállományú katonák és határőrök, az aktív hivatásos állomány tagjai, de nagyon sok szerződéses katona is érkezett, főleg Bács-Kiskun és Somogy megyéből. Néhányan „súlymellényben” túráztak, készülve a katonai kiképzési foglalkozásokra, és volt apa-fia duó is (Sipos Zsolt és Sipos Gergő Kiskunmajsáról), akik még a rajthely visszarendezésében is segédkeztek. Büszke lehet rájuk a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, ahol szolgálnak – mondta el hírportálunk érdeklődésére az eseményről Buza Vince főszervező, a Strázsa TE elnöke. 

A Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete által rendezett túrán visszatért a járvány előtti, megszokott lebonyolítási rend, és a pontőrök a kalória- és folyadékpótlás mellett figyelemmel kísérték az áthaladók rajtszámát is. 

– A leggyorsabbak futva teljesítették a távot. A húsz kilométert a paksi C. Szabó István és felesége 2 óra 31 perc alatt, a harminc kilométert a városföldi Nagyné Balogh Erzsébet 4 óra 19 perc alatt, a negyven kilométert a szentendrei, egykoron Szabadszálláson szolgált nyugállományú katona, Csirke Endre 5 óra 2 perc alatt teljesítette. A rendezvény legfiatalabb túrázói a 8 éves Balázs Dorka és Mira Kecskemétről, valamint Kovács Zoltán Szabadszállásról, a legidősebb, a 81 éves Tabajdi József pedig Kiskunhalasról érkezett. A túrázók átlagéletkora 40 év volt – fogalmazott Buza Vince. 

A szervezők egy, a rendezvényre készült kiállítással emlékeztek a jelentős szakmai múltú, 25 éve, 1997-ben felszámolásra került 52. Hunyadi Mátyás javítóezredre. Ebből az alkalomból valamennyi túrázó kézhez kapott egy Horváth Balázs nyugállományú ezredes által összeállított, a helyőrség kiképző központjai történetét feldolgozó szóróanyagot is. A körülmények ellenére a jó hangulatú túra eredményes lebonyolításáért köszönet illeti azt a közel 30 fős csapatot, akik a rendezői feladatokat látták el, a Bács-Kiskun Megyei Szabadidősport Egyesületet, illetve a rendezvény valamennyi támogatóját. A nyári Strázsa túrát június 11-én (5, 10, 15 km), az őszit október 1-jén (15, 25, 35 km), míg a téli Strázsa túrát december 17-én (10, 20 km), a Petőfi bicentenárium jegyében tartják meg Szabadszálláson. Mindhárom túra szerepel a Kiskunsági Barangoló túrasorozatban, valamint az „Ötpróbával Párizsba” rendezvénysorozatban is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában