Ballószög

2021.11.24. 17:55

Sokat nőtt a sportág népszerűsége az elmúlt években

Vasárnap Ballószögön rendezték a Cyclocross Magyar Kupa fordulóját, ahol a MKB Cycling Team kerékpárosai is jól szerepeltek.

Kovács Nóra

Fotó: Vígh Attila

A Kecskeméti Első Sor SE 2013 óta rendez Cyclocross versenyt Kecskeméten és a környező településeken. Idén Ballószög adott helyszínt a Magyar Kupának.

– Szerettünk volna kipróbálni egy új helyszínt, mivel bár Kecskemét és Ballószög elég közel van egymáshoz, utóbbinak van egy szép dombja a sportközpont mellett, amelynek a lehetőségeit beépítettük a pályába – nyilatkozta Sáfár Tamás, az MKB Cycling Team sportigazgatója. – Pozitívak voltak a visszajelzések, három napig kellett építeni az új nyomvonalat, illetve kitűzni a pályát. Nagyon kompakt és mindenkinek tetsző pályát sikerült összeraknunk. Ez köszönhető a település polgármesterének, Somogyi Lajosnak is, illetve Ballószög hozzáállásának egyaránt. Példaértékű volt a sok segítség.

A versenyen több korcsoportban vettek részt a kerékpárosok. Utánpótlás korosztályban az U9-től a U19-ig minden korcsoportban tekertek. Míg a felnőttek az elit, a master és a hobbi kategóriákban versenyeztek. Összesen 221 nevezés érkezett a kupára.

Fotó: Vígh Attila

– Az ország legtávolabbi pontjaiból is érkeztek résztvevők, de helyi szinten is építgetjük ezt a kis kerékpáros közösséget és nagyon sokan ki is próbálták magukat a hobbi kategóriában, mivel ott nem kellett versenyzői licenc, sem versenyzői tapasztalat. Az U15-U17-s korosztályokban versenyeztek a legtöbben, ami pozitív változás az elmúlt időszakhoz képest. Az utánpótlás szemmel láthatólag dagad, a létszám nő, több hazai műhely kezd nagyon komolyan foglalkozni ismételten az utánpótlással, mivel ez mindennek az alapja –mondta.

Reggel 9:30-kor a legkisebbek rajtjával indult a verseny, ők a mini pályát teljesítették, utána korosztályonként voltak a rajtok.

Fotó: Kovács Nóra

– Az MKB Cycling Team igazolt versenyzői közül nyolcan szerepeltek a hétvégén. A fiataloknál nincsenek elvárások eredményben, de U9-es korosztályban Mirkóczki Áron harmadik, Mirkóczki Máté negyedik, Madár Viktor ötödik lett. Nagyon büszkék vagyunk rájuk. A legkisebbeknél amellett hogy az első három helyezettet felhívtuk a dobogóra, az összes induló kapott érmet, azért is hogy tartsuk bennük a lelkesedést.

A versenyzői licencel rendelkező kerékpárosok is szép eredményeket értek el.

– Az országúti soraim egy hosszabb szezon után több hetet regenerálódással töltöttek, csak az elmúlt időszakban kezdték meg a felkészülést. A U17-es korosztályban Radics Milán ötödik lett. Elit kategóriában Fűzfa Ambrus negyedik helyen zárt, nagyon sokat fejlődött az elmúlt időszakban, de neki specialitása a Cyclocross. Gohér Mihály, hetedik helyen végzett. A masterek között Nagy Tamás sokadik lett, Master 4-ben pedig Hajagos István megnyerte kategóriáját – nyilatkozta a sportigazgató.

Fotó: Vígh Attila

Az elmúlt időszakban sokat nőtt a sportág népszerűsége hazánkban is, ez köszönhető az utóbbi évek sikeres szerepléseinek.

– Mikor elkezdtük az egészet, még furcsálták a sportághoz való hozzáállásunkat, mára a közösség és a versenyen indulók száma is ugrásszerűen nőtt. Ezen felül pedig egyre több egyesület foglalkozik utánpótlás neveléssel is. A magyar kerékpározás népszerűsége főleg Valter Attilának és Vass Kata Blanka eredményének köszönhető.

Az ő munkájuk és eredményeik példa a fiatalok számára is

– tette hozzá Sáfár Tamás.

A ballószögi verseny a harmadik állomása volt a magyar kupának. Korábban Kazincbarcikán és Iszkaszentgyörgyön rendezték a fordulókat. Az OB előtt pedig még két forduló vár a kerékpárosokra.

– Öt fordulóból áll a magyar kupa, mindegyikre pályázni kell. Mi a harmadik fordulót rendezhettük. A folytatásban december 12-én Zalaegerszegen kerül sor az eseményre, majd december 30-án a fővárosban rendezik az kupa ötödik fordulóját. Minden egyes állomás felkészülés az Országos Bajnokságra, ami a legfontosabb verseny a szakágban. Az OB-t a Városligetben rendezik január elején, ami nagyon látványos lesz, mivel a város szívében kap helyet – nyilatkozta Sáfár Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában