Labdarúgás

2021.08.11. 20:21

A sporik is rajtra készen állnak

Augusztus első hétvégéjén tartották meg a Bács-Kiskun megyei játékvezetők és asszisztensek számára az idei nyári edzőtábort, amelynek folyamán amellett, hogy elméleti oktatásban részesültek, az ilyenkor (a bajnoki rajt előtt) megszokott módon újra bizonyítaniuk kellett elméleti tudásukat és fizikális alkalmasságukat.

Vincze Miklós

Fotó: Vincze Miklós

A korábbi évekkel ellentétben ezúttal elhagyták a megyehatárt azok a játékvezetők és asszisztensek, akik részt vettek a sípmesterek számára tartott idén nyári edzőtáborban, a tábort ezúttal ugyanis Vecsésen rendezték meg. Aki azt gondolja, hogy a sporiknak ezzel a kétnapos táborral kezdődik meg az idény, az nagyon téved, ez a program ugyanis nem a kezdete az idénynek, hanem a bajnoki rajt előtti utolsó felvonása, amikor a sípmestereknek, asszisztenseknek a fizikális alkalmasságukat kell bizonyítaniuk, és az elméleti tudásukról, felkészültségükről kell újfent számot adniuk.

Vecsésen, a gyülekezést követően, a szombat délelőtt az elméleti oktatás jegyében telt, a köszöntő után előbb Hanacsek Attila, az MLSZ Játékvezetői Bizottságának az elnöke tartott egy előadást az egybegyűlteknek, majd következett Juhos Attila, az MLSZ JB-tagja, aki a szabályváltozásokról, a kezezések megítélésének a módosításáról értekezett.

Rendkívül érdekesnek és hasznosnak bizonyult Prukner Lászlónak, a Testnevelési Egyetem mesteroktatójának a részben interaktív expozéja is, amelynek a témája az edzők, játékvezetők kapcsolata volt, illetve az edzők, játékvezetők közti kommunikáció.

Maximális biztonsági intézkedések mellett folytak az előadások
Fotó: Vincze Miklós

Kora délután kellett letenniük az érdekelteknek az elméleti tesztet – ehhez kis csoportokban különtermekbe vonultak el –, majd újabb előadások vártak rájuk. A szombat estét közös vacsorával zárták, majd vasárnap reggel következett a fizikális teszt időpontja. Ehhez beutaztak egyénileg Budapestre, az Ikarus sporttelepre. A vasárnapi közös ebéd után délután voltak még további elméleti előadások, majd mindenki hazautazhatott, nem kevesen kikapcsolódásképpen labdarúgó ­meccsre indultak.

Holczimmer Andor, a Bács-Kiskun megyei Játékvezetői Bizottság elnöke elmondta, hogy az edzőtáborban 129-en vettek részt. Közülük mindössze egy volt olyan, aki nem felelt meg az elméleti teszten, a fizikális próbát ugyanakkor mindenki teljesítette.

Annak, akinek nem sikerült az elméleti tesztje, illetve azoknak, akik bármilyen ok nélkül nem tudtak részt venni a továbbképzésen, szeptemberben lesz módjuk megcsinálni a póttesztet. Mérkőzést addig természetesen nem vezethetnek.

A fizikális teszt egyébként nem egyszerű futás időre, hanem egy speciálisan a játékvezetők számára kidolgozott módszertanú mérés. Áll hatszor negyven méteres sprintből, illetve egy negyvenszer 75 méteres, úgynevezett interval-tesztből. Ennek a lényege az, hogy a jelöltnek hetvenöt métert kell a megadott idő alatt lefutnia, majd utána huszonöt métert sétálhat, szintén adott idő alatt.

Egyfajta életszerű lemodellezése ez a próbatétel annak a mozgásnak, amit a játékvezető egy-egy labdarúgó-mérkőzés vezetése közben végez.

Ami a szabályváltozásokat illeti, gyökeres módosítás nem történt, csak a kezezés megítélése változott meg némileg. Erről a bajnokságot megnyitó Liga­értekezleten tájékoztatják majd a csapatok küldötteit, akik aztán majd továbbadják a vezetőknek, játékosoknak. A lényege az, hogy amennyiben a kar vagy kéz érintése közvetlenül eredményez gólt, az továbbra is szabálytalannak számít, a július 1-jén életbe lépő szabály értelmében viszont már nem lesz érvénytelen a találat akkor, ha nem szándékos kezezés történt korábban a támadásépítés során.

A Bács-Kiskun megyei játékvezetői testület hölgytagjai
Fotó: Vincze Miklós

Óhatatlanul adódik a kérdés, hogy egy ilyen alkalmat, ahol előadásokra, tesztekre gyűlnek össze arra kötelezett emberek, vajon a kötelességszerű megjelenés fáradt hangulata lengi-e be, vagy éppen ellenkezőleg, kiváló alkalom ez a megannyi játékvezető számára, hogy élményeket megosszanak, tapasztalatokat cseréljenek.

– Napközben meglehetősen feszes volt a tempó, akkor bizony oda kellett figyelni, az edzőtábornak az volt az a része, amely fegyelmet és koncentrációt kívánt – válaszolt kérdésünkre Holczimmer Andor. – Este azonban már jóval oldottabb volt a hangulat, akkor már sor kerülhetett megannyi baráti beszélgetésre, akár anekdotázásra. Hiszen anekdotákból természetesen a játékvezetők esetében sincs hiány.

Arra a kérdésre, hogy készen állnak-e a sporik a rajtra, Holczimmer Andor egyértelmű igennel válaszolt, ugyanakkor elmondta, ezúton is szeretnének köszönetet mondani azért, hogy az MLSZ Bács-­Kiskun Megyei Igazgatóságának dolgozói fáradtságot nem kímélve segítettek az esemény szervezésében, lebonyolításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában