megemlékezés

2018.10.23. 18:36

Kiskunmajsán is megemlékeztek a forradalom áldozatairól

Az utolsó Corvin közi főparancsnok Pongrátz Gergely és fivére Pongrátz Ödön végső nyughelyéül szolgáló Kapisztrán Szent János kápolnánál gyűltek össze az emlékezők a nemzeti ünnepnapon. A szabadságharcos testvérekre és a forradalomra emlékeztetett beszédében Á. Fúrús András majsai polgármester, majd a Mayossa Hagyományőrző Egyesület táncjátékkal elevenítette fel a 62 évvel ezelőtti történéseket.

Tapodi Kálmán

Pongrátz Gergely (1932-2005) élete utolsó szakaszában Kiskunmajsára költözött, ahol előbb egy egykori népiskolában létrehozott egy 56-os emlékmúzeumot, amellyel átellenben kápolnát emeltetett a forradalom és szabadságharc mártírjainak emlékére. A kápolna közelében található az általa alapított ’56-os Ifjúsági Tábor, ahol nyaranta Kárpát-medencei magyar fiatalok ismerkednek az 1956-os történésekkel. Pongrátz Gergely halála után bátyja, Pongrátz Ödön (1922-2009) „vette kezébe a lyukas zászlót” és élete végéig folytatta ’56 emlékének ápolását.

A majsai megemlékezés a Konecsni György Kulturális Központban folytatódott, ahol a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola tanulói Gérecz Attila költő-sportoló-forradalmár börtönéveit elevenítették az „Egymásra fogott magyarok” cím előadásukkal.

Az ünnepség kezdetén, Rávai Mónika alpolgármester köszöntötte a város két Szobonya-díjas polgárát, akik részesei voltak az 1956-os eseményeknek. A ma is Ausztráliában élő Zsán-Klúcsó Ferenc és testvére Béla röplapokat gyártott és egy lyukas zászlót is elhelyeztek a templomtoronyban. A testvérpár feliratokat is készített: „Éljen Titó, Négus kuss, agyonverünk, innen fuss!”szöveggel, melyekkel a település gyűlölt ipari és kereskedelmi állandó bizottság vezetőjét, Neményi Józset, a „Négust” szólították fel távozásra. A népharag október 27-én kiteljesedett és meglincselték Neményit. A Zsán-Klúcsó testvéreknek – akik nem vettek részt a gyilkosságban – menekülniük kellett a megtorlás elől.

A másik megyei díjas Losonczi Péter, 1956-ban hivatásos katonaként, főhadnagyként szolgált, de nem volt hajlandó felesküdni a forradalom leverése létrejött kommunista kormányra. A majsai tisztet emiatt lefokozták honvéddé és nem folytathatta katonai pályafutását. A 92 éves Péter bácsi, aki személyesen is ott volt a megemlékezésen, idén kapta vissza rendfokozatát.

Hogy mi történt 1956. október 27-én Kiskunmajsán és miért kellett 15 évet ártatlanul börtönben tölteni Kömpöc későbbi polgármesterének, Túri Mihálynak, arról is szó lesz a majsai könyvtárban, az október 24-én 17 órakor kezdődő előadáson, melynek vendége Hajagos Csaba történész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!