Kerekegyháza

2024.03.21. 19:50

Néphagyományok is megelevenednek Forgó Marianna képes levelezőlapjain – galériával

Forgó Marianna mutatkozott be képes levelezőlapjaival a minap a kerekegyházi Katona József Művelődési Házban. A helyi születésű lokálpatrióta gyűjtő ezúttal a közelgő húsvéthoz kapcsolódó anzixait tette közszemlére, melyek időrendben mutatják be az egyházi ünnepkört, illetve a néphagyományokat.

Gulyás Sándor

Forgó Marianna több ezer képes levelezőlap tulajdonosa. Gyűjteményében számos témakör, egyebek között a természet- és környezetvédelem a hit, a néphagyományok, a világi, egyházi ünnepek, az utazás is megtalálható.

Forgó Marianna, kiállítás, Kerekegyháza
Forgó Marianna gyűjtőszenvedélye ma sem lankad
Fotó: Gulyás Sándor

– Engem, mint minden gyermeket megragadtak a körülöttem lévő, számomra érdekesnek ítélt tárgyak, mint például a különféle madártollak, kövek, ásványok, gyufásdobozok, kártyanaptárak, szalvéták, vagy éppen a képes levelezőlapok. Ösztönösen kezdtem mindenfélét gyűjteni. Elsőként a naptárkártya került a figyelmem középpontjába, majd a középiskola elvégzését követően az ásványok. Édesanyámmal rendszeresen jártuk az országot, élményeinket fényképeken örökítettük meg. Rá kellett jönnünk, hogy a magunk készítette fotóknál sokkal szebbek és mutatósabbak a képes levelezőlapok. Az első darabok képezték képeslap gyűjteményem alapjait – mondta el hírportálunk érdeklődésére Forgó Marianna.

A kerekegyházi születésű hölgy gyűjteménye folyamatosan gyarapodott, ma már több ezer darabot számlál.

– A kezdetekben nem tematikusan gyűjtöttem a képes levelezőlapokat, később, miután úgy határoztam, hogy közszemlére teszem anzixszaim, témakörökbe rendszereztem azokat. Lényegében mindent gyűjtök, külföldieket is, mert soha nem tudom előre, hogy miből fogom összeállítani a következő tárlatom anyagát. Kerekegyházán 2012-ben az „Állatok imája" című tárlaton a legkülönfélébb állatokat mutattam be képeslapjaimon, különböző pózokban és stílusokban, komolyan és tréfásan megrajzolva, festve, vagy éppen fényképen megörökítve akár természetes környezetükben. Később Petőfi és kora címmel a szabadságharcban résztvevők életét ismerhették meg levelezőlapjaim segítségével szülővárosom lakói. Feldolgoztam többek között Assisi Szent Ferenc életét, állítottam össze anyagot a Ferencesek hazánkban, Természet- és környezetvédelem a hit tükrében címmel. A most megnyílt kiállításom a húsvéti ünnepkört mutatja, felölelve az egyházi vonatkozású résztől kezdve a néphagyományokig bezárólag. Jelenleg Szolnokon látható tablóm Szűz Mária lourdes-i jelenéséről, illetve Magyarország búcsújáró helyeiről – sorolta a gyűjtő, Képeslap Múzeum Baráti Kör tagja.

Forgó Marianna birtokában a képes levelező lapok mellett több ezer kártyanaptár is van. Az aktív korában védőnőként tevékenykedő hölgy gyűjteményének féltve őrzött darabjait a rendszeresen tette közszemlére a rendelőben tematikusan elrendezve, az ünnepek, az egészséges táplálkozás, a sport, a balesetmegelőzés témakörökben.

Ásványokban sincs hiány

Forgó Marianna gazdag ásványgyűjteménnyel is rendelkezik. Az értékes kőzetek egy része több alkalommal volt kiállítva kerekegyházi Balatoni Farkas János Helytörténeti Gyűjteményben is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!