Utcai életképek

2024.03.16. 16:30

A vidék varázsa: Balogh József Zsolt kiállítása tekinthető meg Hartán – galériával

Balogh József Zsolt izsáki festő a Templomkert Galéria és Alkotóház tulajdonosai révén került Hartára, s mára már szinte hazajár a Duna menti sváb településre, évente több hetet is tölt itt az inspirálódás és töltekezés mellett alkotással. Az itt készült, ma már főleg magángyűjteményekben lévő képei, valamint a másik sváb településen, a hajósi alkotótáborban született művek alkotják annak a kiállításnak az anyagát, mely március 15-én nyílt meg Hartán, a Dunatáj Közalapítvány Kézműves Közösségi Pontján.

Zsigmond Enikő

A jelenleg Izsákon élő festő több szálon kötődik az alföldi vidékhez, amiből szívesen és gyakran merít témát képeihez. – Művészetében gyakran jelenik meg a falu – ezen belül is az utcai életképek, az idős emberek világa –, melyet megfigyelve, melyben elmerülve érzi magát igazán otthon, s az alkotásra hangolódva. A vidék varázsa című kiállítása ezekre a pillanatokra, ráhangolódásokra és emlékekre fókuszál, egy olyan világot megmutatva, mely a hagyományok, a természettel való a harmónia és az egyszerűsége mellett kultúránk, identitásunk gyökereit is felvillantja előttünk – írta a kiállításajánlójában a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ közösségi oldalán.

kiállítás, vidék, Balogh József Zsolt
Kustár Rozália és Balogh József Zsolt
Fotó: Zsigmond Enikő

A megjelenteket Kustár Rozália néprajzkutató, a Dunatáj Közalapítvány elnöke köszöntötte, aki néhány mondattal bemutatta Balogh József Zsolt Bozsó János ösztöndíjas, OMDK különdíjas festőművész szakmai életútját, mentorait, elismeréseit, kiállításait.

A megnyitó hangulatát színesítette Horváth Tibor Harta 300 éves újratelepítésének emlékére írt Hartai évszázadok című verse, melyet maga a szerző mondott el. Művében felelevenítette a település történetét, a történelem viharaiban az itt élők küzdelmes, kemény életét, az elnéptelenedést és újratelepítést, a kitelepítést, a felvidéki magyarok betelepítését, az ismételt sokadszori újrakezdést, valamint az itt élők közösséggé csiszolódásának, hallatlan kitartásának és szorgalmának köszönhetően napjaink virágzó települését, kívánva Hartának reményteli jövőt újabb évszázadokra.

Balogh József Zsolt kiállítása két hétig, március 30-ig látogatható, a kiállítás zárásaként, az utolsó napon egy egyedülálló gasztro-rendezvénnyel készül a szervező Dunatáj Közalapítvány. A tárlatvezetés mellett kerekasztal beszélgetés várja az érdeklődőket a vidéki művészet helyzetéről Balogh József Zsolt és Farkas Ferenc festőkkel, Fejes Csilla fotográfussal és Kustár Rozália néprajzkutatóval. Az esemény során pedig hajósi és hartai finomságok kóstolója is várja a résztvevőket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!