Publikálás

2024.02.23. 17:07

Könyvbemutató: a halasi határjelekről és a nagybányai festőiskoláról mutattak be két új kötetet

„Halas a Hatalmas”, valamint „Mozaikok a nagybányai festészet történetéhez” címmel két újabb könyvet mutattak be a Thorma János Múzeumban, ahol a kiadványok szerzői beszéltek a kötetek megszületésének körülményeiről. A halasi és környékbeli határjeleket, valamint a nagybányai festőműhelyt mutatja be a két új kötet – hangzott el a könyvbemutató során.

Pozsgai Ákos

Wacławczyk Dariusz, a Kiskunhalasi Lovasbandérium parancsnoka, határjeleket kutató munkáját mutatja be a Halasi Múzeum Alapítvány és a Thorma János Múzeum kiadásában megjelent „Halas Hatalmas” című könyv. A Kiskunhalason élő, lengyel származású hagyományőrző huszárparancsnok évtizedek óta járja Kiskunhalas és a környező települések környékét a ma még meglévő 17–18. századi határkövek és határjelek után kutatva, amelyek egykor Kiskunhalas és a körülötte lévő települések történelmi határait jelölték. A kutatómunka során a lovas bandérium tagjaival sok száz kilométert lovagoltak és gyalogoltak, számos levéltárat is felkeresett, hiteles írásos dokumentumok után kutatva – hangzott el a könyvbemutató során.

Thorma János Múzeum, könyvbemutató, Kiskunhalas
A könyvbemutatót a Thorma János Múzeumban tartották
Fotó: Pásztor Gergely

Bemutatták Szakál Aurél történész, szerkesztő és Szücs György művészettörténész, „Mozaikok a nagybányai festészet történetéhez” című könyvét is, amely a nagybányai festő iskolához kapcsolódó eddig még nem publikált érdekességekről szól. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!