Ünnep

2024.02.25. 08:45

Bunyevác prélót tartottak Csikérián – galériával

Szombaton este bunyevác prélót tartottak a határ menti település faluházában. A teltházas rendezvényre a helybélieken kívül a szomszédos településekről is érkeztek vendégek.

Juhász Jenő

A kulturális műsor elején a résztvevők megismerhették (horvát és magyar nyelven egyaránt) a préló szó jelentését és a hagyományban betöltött szerepét. Csikérián 1968-ban tartották meg az első prélót. A községi és a nemzetiségi önkormányzat fontos feladatának tekinti ennek a hagyománynak a megőrzését. 

préló, tánc, előadás,
A fiatalok is felléptek az est során
Fotó: Juhász Jenő

Az est folyamán felléptek a fiatal rokokósok, helybéli óvodások és a stari rokokósok. Szólót énekelt Osztrogonácz Lorka és Osztrogonácz-Cvetkovic Lana. A horvát kisebbség vezetője köszönetét fejezte ki az óvodások felkészítőinek és a tánckoreográfiák elkészítőjének és betanítóinak. A rendezvény jó hangulatáról pedig a dusnoki Zabavna Industrija zenekar gondoskodott.

A bemutató végén Korbély László polgármester is köszöntötte az egybegyűlteket, majd ezt követően elismerő oklevelet ajándékozott Aklan Richárdnak, a horvát nemzetiségi önkormányzat elnökének.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!