A magyar kultúra napja

2024.01.23. 13:10

Természetfotók és zenés irodalom: különleges programok várták a halasiakat – galériával

Színes programokkal készültek Kiskunhalason a magyar kultúra napján, amelyen a Daróczi Csaba fotóit is megtekinthették az érdeklődők.

Pozsgai Ákos

Bornai Tibor zenész, zeneszerző, szövegíró és a Karinthy Vera énekesnő, költőnő zenés irodalmi műsort tartott Halason

Fotó: Pozsgai Ákos

A művelődési ház nagytermében Kohi Jasmine, a Szilády Áron Református Gimnázium tanulója szavalta el Kölcsey Ferenc Himnuszát, amelyet a kézirat tanúsága szerint 201 évvel ezelőtt, január 22-én tisztázta le Szatmrácsekén Kölcsey. – Ezer éves távlatban sincs másik olyan alkotása a magyar kultúrának, amely képes lenne úgy felemelni szíveket, mint a Himnusz. A Himnusz sorai és gondolatai azonban nem csak ünnepeink, sikereink alkalmával kell, hogy irányt mutassanak a számunkra. A Himnusz arra emlékeztet bennünket a mindennapokban, hogy nekünk magyaroknak is, mint minden keresztény népnek, amely érti, hogy mi a bűn és a megbocsátás, jó okunk van a bűnbánatra és kérhetjük a Teremtőt, hogy szabadítsa meg nemzetünket a történelem visszatérő szenvedéseitől – hangoztatta ünnepi köszöntőjében Fülöp Róbert polgármester.

Daróczi Csaba fotótárlatát Radomir Perin Rasa, szabadkai születésű természetfotós nyitotta meg, aki szerint a nemzetközi hírű soltvadkerti fotóművész azok a művészek közé tartozik, akik nem az egzotikumban, hanem az egyszerűbb, természet közeli mindennapi hétköznapok világában találja meg, fedezi fel azt a különlegességet, azokat az egyedi pillanatokat, ami más emberek szeme számára láthatatlan és rögtön meg is örökíti. – Daróczi Csaba a természetfotózást különös képalkotással egészíti ki, újabb kedvence a diorámák, amely már valóban művészet. Az egymásra vetített képek, a képátúsztatás elve alapján létrejött látvány változása érzelmi és formai összefüggést hoz létre, amelyet a fotóművész átnyújt a közönségnek – fogalmazott a szabadkai természetfotós.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepség záróprogramja volt Bornai Tibor zenész, zeneszerző, szövegíró és Karinthy Vera énekesnő, költőnő, Karinthy Frigyes dédunokája, Karinthy Márton Kossuth-díjas magyar színigazgató, színházrendező lánya közös zenés irodalmi műsora, amelyben régi családi baráti történeteket idéztek fel irodalmi alkotások és dalok előadása közben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!