Magyar kultúra napja

2024.01.22. 15:30

Pajtaszínházi szemlére készülnek a kisszállási színjátszók – galériával

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság idén ismét megrendezi a magyar kultúra napja alkalmából a Pajtaszínházi Szemlét, Budapesten, a Nemzeti Színházban január 27-én, szombaton és 28-án, vasárnap. Bács-Kiskun vármegyét a Kisszállási Színkör Köztünk élő Petőfi című, Petőfi Sándor vers részleteiből összeállított színpadi előadásával képviseli.

Pozsgai Ákos

A magyar kultúra napja alkalmából vasárnap délután a Kisszállási Művelődési Ház nagytermében mutatták be telt házas közönség előtt az előadást

Fotó: Pozsgai Ákos

A népszerű, legkülönfélébb színházi műfajokat felvonultató IX. Pajtaszínházi Szemlén 19 vármegye 19 színjátszó csoportja lép fel. Az amatőr közösségek felvillantják térségük sajátos hagyományait, jellemző szokásait, tájnyelvét, vagy éppen helyi legendáit, valamint ráirányítják a figyelmet társadalmunk problémáira humoros formában.

A magyar kultúra napja alkalmából vasárnap délután a Kisszállási Művelődési Ház nagytermében mutatták be telt házas közönség előtt az előadást, melynek dramaturgja, forgatókönyv írója és mesélője Bundula Mihály, művészeti vezetője Szilágyi Annamária és rendezője Parti-Bundula Melinda. A tizenkét szereplős darabban felléptek a Kisszállási Népdalkör tagjai, a kisszállási mazsorettek és a kisszállási gyermek-és felnőtt néptáncosok is. Az előadás végén oklevéllel és egy-egy szál virággal köszöntötte a fellépőket Rozsnyai Attila polgármester.

Parti-Bundula Melinda, a művelődési ház igazgatója, az előadás rendezője, a bemutatón mondott köszöntőjében emlékeztetett: „A kultúra megkülönböztet és hasonlóvá tesz bennünket nem csak itt, hanem az egész világon. A kultúra az, ami összeköt a múlttal, a jelennel és a jövővel. A magyar kultúra átöleli és összeköti számunkra az időt.”

Elmondta, hogy tavaly ősszel kapták a jó hírt, a magyar nemzeti Művelődési Intézettől, hogy 2024-ben képviselhetik a kisszállásiak képviselhetik Bács-Kiskun vármegyét a Petőfi 200 emlékév kapcsán összeállított előadásukkal a Nemzeti Színházban a IX. Pajtaszínházi Szemlén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!