Kiállítás

2024.01.25. 11:29

Nemzeti imánk, a Himnusz ihlette meg a szabadszállási alkotókat – galériával

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett színes programokkal egybekötött kiállítást a Dörmögő kávéház nagytermében a szabadszállási Kultúrkapocs Egyesület. A programot Sallai Szilvia egyesületi elnök nyitotta meg. Ezt követően Pálinkás Katinka, a szabadszállási X-Bár zenekar előadását hallgathatta meg a közönség. Nemzeti imánk, a Himnusz érdekességeit Sallai Szilvia mutatta be egy rendhagyó irodalomóra keretében. Az est fénypontja annak a kiállításnak a megnyitója volt, amelyre a Kultúrkapocs Egyesület pályázatot írt ki 16 éven felüli alkotók számára.

Gulyás Sándor

A kultúrának nagyobb hatása van az emberiség fejlődésére, mintsem azt elsőre gondolnánk – fogalmazott Pusztai Andrea (balról, mellette Takácsné Kékes-Szabó Diána)

Fotó: Puskás Róbert

A szervezők a magyar Himnuszhoz köthető gondolatiság mentén várták a pályamunkákat. A nevezők szabadon választott technikával készíthettek rajzokat, festményeket, fotókat, montázst, és egyéb más kevert technikával készült alkotást.

– Örömmel fogadtuk, hogy a sok szabadszállási pályamunka mellett érkeztek alkotások Izsákról, Budapestről, Hajdúszoboszlóról, Pécsváradról is. A műveket komoly szakmai zsűri bírálta el. Tagjai Csomák Lászlóné Cserzsi textilszobrász, Pusztai Andrea írónő és Takácsné Kékes-Szabó Diána voltak, akik nem csak a véleményezésben vettek részt. Csomák Lászlóné Cserzsi és Takácsné Kékes-Szabó Diána képzőművészeti alkotásaikkal is emelték a tárlat fényét – fogalmazott Sallai Szilvia, a Kultúrkapocs Egyesület elnöke.

Az alkotások értékelésekor Pusztai Andrea érdekes párhuzamot vont a polipok és az emberek intelligenciájára között. Beszédében kifejtette, hogy a kultúrának nagyobb hatása van az emberiség fejlődésére, mintsem azt elsőre gondolnánk.

A zsűri döntése alapján a pályázat első helyezettje az izsáki Nyikosné Hulicsár Éva „Értünk Kunság mezein Ért kalászt lengettél...” című pasztell képe lett. A második díjat Fórizs Dániel vegyes technikájú (grafika+generatív) MI alkotása nyerte el. A harmadik helyezett Bamberger Lilla, aki egy Kölcsey portrét festett akvarell technikával. Nyereménye többek között Pusztai Andrea Bizánc című regénytrilógiáját is tartalmazta, melyet nagy örömmel dedikáltatott az írónővel. Az egyesületet és a zsűrit meghatotta, hogy a Pécsváradi EGYMI tanulásban értelmileg akadályozott fiataljai gyógypedagógusuk, Bayer Zoltánné segítségével tíz képet küldtek a pályázatra. Mindezt az egyesület különdíj formájában köszönte meg. A tárlat még egy hónapig megtekinthető a Szabadszállás Mindszenty tér 4. szám alatti Dörmögő kávéházban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!