Kecskemét

2024.01.22. 14:23

Méltó módon ünnepelte a Himnusz születését a hunyadivárosi közösség – galériával

A magyar kultúra napja alkalmából tartottak koncertet a Hunyadivárosi Közösségi Házban. A rendezvény nagyrészt a városrészben élő művészek közreműködésével valósult meg.

Lizik-Varga Katalin

A Himnusz különleges módon a Gregus Tárogató Kvartettel közösen csendült fel

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Először tartottak magyar kultúra napi rendezvényt a Hunyadivárosi Közösségi Házban. Az eseményen Pászti András, hunyadivárosi képviselő köszöntötte a megjelenteket. Beszédében visszaemlékezett az első Hunyadivárosi napok rendezvényre, melyen a technika ördöge nagyon megviccelte a szervezőket. Ugyanis mint mondta, a Himnusz zenéje az első két taktus után elhallgatott, azonban a közönség tovább énekelt, mintha misem történt volna. A képviselő szerint az akkor megélt különleges pillanatok – amikor szinte érezni lehetett, hogy egy lélekkel énekeltek a városrész lakói – emlékezetessé és különlegessé tették számára azt a napot. Az akkor tapasztalt érzéseket pedig vasárnap délután újra átélte, hiszen mint mondta, a Hunyadivárosi Közösségi Házban először szerveztek rendezvényt a magyar kultúra napján, a városrész lakossága pedig újra meghatottan énekelte együtt a nemzeti imádságot. A Himnusz különleges módon a Gregus Tárogató Kvartettel közösen csendült fel. 

A képviselő beszédében kihangsúlyozta, hogy nagy öröm számára, hogy a városrész sok művésszel büszkélkedhet. 

Az est folyamán a Gregus Tárogató Kvartett zenéje szinte táncra perdítette a közönséget. A dalok hallatán mindenkinek járt a lába. A zenészek előadásában elhangzottak régi magyar táncok, pataki diákdalok, valamint többek között sárközi karikázót és magyar verbunkot is hallhatott a közönség. Szabolcs József Radnóti Miklós: Nem tudhatom című költeményét szavalta, Valasek Zita, Grecsó Krisztián Vera című novellarészletével ismertette meg a jelenlévőket, Szelei Mózes előadásában pedig Nemes Nagy Ágnes Istenről című verse hangzott el. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!