A magyar kultúra napja

2024.01.20. 07:42

Bősze Ádám zenetörténész tartott előadást a kecskeméti könyvtárban – galériával, videóval

Bősze Ádám zenetörténész volt a kecskeméti Katona József Könyvtár vendége a magyar kultúra napja alkalmából péntek este. Bősze Ádám a Dalra, magyar – A magyar nép leghíresebb dallamai címmel tartott előadást.

Horváth Péter

Bősze Ádám zenetörténész

Fotó: Bús Csaba

Prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a kultúra napja nem csupán egy nap a kalendáriumban, hanem a magyarságunkat, kulturális identitásunkat kifejező, és büszkeségünket megerősítő dátum. Hiszen 1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt, közös imánkat.

– Ahogy a magyar nép zivataros századairól több mint 200 évvel ezelőtt íródott himnuszunk, úgy a magyar kultúra sem szorítható országhatárok közé. A magyar kultúrában maga a magyarság a közös nevező. Az ezeréves hagyomány – a regény, a mondák, a mesék, és természetesen törvényeink – adják az alapját mindennek. Ez a tápláló talaj a magyar művészetnek. Ebbe kapaszkodik minden magyar ember, függetlenül attól, hogy a világ mely tájára sodorta az életet. A magyar szívből, a magyar lélekből alakulnak ki a dallamok, a lejegyzett gondolatok, a megfestett valóság, vagy éppen az elképzelt világ, és ebből táplálkozik az épített környezet és a tudomány is. De erre a közös gyökérre, a magyarságunkra vezethető vissza a magyarok világszerte ismert kreativitása, vagy az innováció való képessége is – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, hogy kultúra az összetartozás, a közösség és az emberi produktivitás megnyilvánulása is. Olyan összetartó erő, mely rajzolja az életünket és formálja egyebek mellett városunk arculatát is. Kecskemét, büszkén ápolja kulturális örökségét és ma is érezzük ennek az örökségnek a gazdagságát – mondta Sztachó-Pekáry István, kiemelve, hogy Kecskemét városa továbbra is elkötelezett abban, hogy támogassa és segítse a kulturális intézményeket, művészetet, tudósokat és mindenkit, aki hozzájárul a város kulturális sokszínűségének további gazdagításához.

Bősze Ádám rendkívül szórakoztató előadásában beszélt a Szózat és a Himnusz megzenésítésének körülményeiről, arról, hogy a magyarok számára fontos, és önazonosságukat adó dallamok milyen sokféle forrásból is származnak. A magyar nemzettudat “háttértára” sok-sok dallamot őriz, melybe bemennek dallamok és kimennek onnan, erősödnek és gyengülnek, de egy szöveg, ami állandó, és az a magyar Himnusz – hangsúlyozta a zenetörténész. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!