Budapest/Kisszállás

2024.01.29. 18:59

Bemutatták darabjukat a kisszállási színjátszók a Pajtaszínházi Szemlén – galériával

Kilencedik alkalommal adott otthont a Nemzeti Színház a Pajtaszínházi Szemle előadásainak, melyen a 19 vármegye 19 településének színjátszó csoportjai mutatták be az elmúlt hónapokban készült produkcióikat. Bács-Kiskunt a Kisszállási Színkör Köztünk élő Petőfi című, Petőfi Sándor versrészleteiből összeállított színpadi előadásával képviselte.

Pozsgai Ákos

Köztünk élő Petőfi című, Petőfi Sándor vers részleteiből adtak elő

Fotó: Pozsgai Ákos

 A Pajtaszínház Program 2015-ben indult a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésével minta programként. Célja az volt, hogy olyan településeken, ahol korábban működött színjátszókör, de az évek során ez a mozgalom elhalt, újraélessze és megőrizze a színjátszó hagyományokat. A program olyan élményközpontú tanulási teret teremtett az amatőr színjátszó közösségek számára, ahol komplex művészeti és közösségformáló tevékenységek révén eljutottak saját színpadi előadásaik létrehozásáig.

Az idei rendezvényen bemutatták az elmúlt hónapok próbáinak, együttműködéseinek és vitáinak eredményeit, amelyek során a vállalkozó szellemű emberekből igazi közösség kovácsolódott. A találkozó megnyitóján elhangzott, hogy a társulatok munkáját a Magyar Teátrumi Társaság színész és drámapedagógus mentorai segítik, végigkísérve az alkotó folyamat minden állomását az első ötleteléstől és tervezéstől a próbákon át egészen a premierig. A szemle a pajtaszínházi műfaj hagyományai és a magyar kultúra napja előtti tisztelgés is egyben.

Mint azt már korábban megírtuk, a Kisszállási Színkör Köztünk élő Petőfi című előadásának dramaturgja, forgatókönyvírója és mesélője Bundula Mihály, művészeti vezetője Szilágyi Annamária és rendezője Parti-Bundula Melinda. A tizenkét szereplős darabban felléptek a Kisszállási Népdalkör tagjai, a kisszállási mazsorettek és a kisszállási gyermek-és felnőtt néptáncosok is. 

A program koncepcióját, előzményeit és eredményeit január 27-én egyebek mellett Rátóti Zoltán, Kossuth-díjas színész, rendező, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója; Berecz András, Kossuth-díjas ének- és mesemondó; valamint Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora mutatta be. Január 28-án pedig Szabó Ágnes mellett többek között Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke; valamint Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója nyitotta meg a szemlét. Az elmúlt kilenc évben, a projekt kezdete óta összesen több mint 150 település vett részt a programban, ahol ennek köszönhetően felelevenedtek a helyi színjátszás hagyományai, létrejöttek vagy újraszerveződtek a helyi színjátszókörök − áll a közleményben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!