Jubileum

2024.01.01. 12:21

30 éves lett a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola – galériával

A Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola a fennállása óta eltelt 30 év alatt több ezer tanítvánnyal szerettette meg a különböző képzőművészeti ágakat. Sokan elismert művészekké váltak, és néhányan tanárokként tértek vissza. A jubileum alkalmából nagyszabású tárlat látható a Katona József Könyvtárban.

Sebestyén Hajnalka

A Katona József Könyvtárban a kiállítás január 13-áig látogatható

Fotó: Bús Csaba

– Idén is a könyvtár ad helyet a rendkívül látványos éves kiállításuknak. A jubileum kapcsán a mostani azonban egy kicsit más. Bemutatná az anyagot? – kértük Bruncsák András festőművészt, a szabadiskola alapítóját-vezetőjét.

– A 30 év kapcsán a jelenlegi tanítványok alkotásai mellett régi tanulóink, akik mára befutott művészekké váltak, hozzájárultak értékes munkáikkal a tárlat sikeréhez. Ezres nagyságrendet képvisel mára régi, művészeti diplomát szerzett növendékeink száma, mintegy kétszáz életutat folyamatosan figyelemmel is követek. Közülük ötvenen vállalták, hogy a jubileumi tárlatra anyagot adnak, sőt személyesen el is jöttek a megnyitóra.

– Könnyen összeilleszthetők voltak az amatőr és profi alkotások?

– A két anyagot úgy installáltuk össze, hogy bár jól elkülönülnek, szemben vannak egymással, mégis kiegészítik egymást. Tökéletesen bemutatják a generációs folyamatokat. Mindkét anyagban nagyszerű munkák láthatók. A jelenlegi szabadiskolások közül a kiállításon látható olyan növendék alkotása, aki szeptemberben érkezett hozzánk, de többen már régebb óta nálunk tanulnak. Összességében elmondhatom: minden alkotásban ott rejlik a kreativitás, a játékosság, pontosan az, amit mi a legnagyobb értéknek tartunk a szabadiskolában. 

Bruncsák András festőművész, a szabadiskola alapítóját-vezetője
Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

– Az alkotások látva a látogatók valós, átfogó képet kapnak arról a minőségi munkáról, mely a szabadiskolában folyik.

– Egész évben dolgozunk, tesszük a dolgunkat. Karácsony előtt azonban mindig örömmel mutatjuk be munkáinkat, demonstrálva ezzel a nálunk folyó, magas szintű képzéseket. A könyvtárral nagyon jó a kapcsolatunk, mindig itt mutatjuk az éves repertoárt. Szabadiskolánkban mind a négy szakágon odaadó, a hivatását szerető, a fiatalokkal jól együttműködő művésztől tanulhatnak a tanítványok. A korosztály vegyes, de jellemzően általános vagy középiskolások a növendékeink. Nincs számonkérés, vagy vizsga, mi hivatást tanítunk nekik. Ennek eredménye is látszik, sokan folytatták tanulmányaikat művészeti szakon, és váltak elismert művésszé. Többek között grafikussá, rajzfilmes animátorrá, festő restaurátorrá, építészekké, építőművészekké, szobrásszá, festőművésszé, művészettörténésszé. 

– Kik vezetik a műhelyeket?

– Mindannyiunkban közös, hogy nyitottak vagyunk a folyamatos megújulásra. Meghallgatjuk a gyerekeket, a fiatalokat. Van, hogy mi tanulunk tőlük. A festő osztályt viszem én, a sokszorosító grafikát Patkós László, az építészetet Vass-Eysen Ervin. Az alaprajzot két éve vette át Csörgő Tamás Gyenes Pétertől, aki hosszú időn át vezette. Mindketten korábban szabadiskolai tanítványaink voltak. Akárcsak Tábi Ingrid, aki évekig vezette a kerámia osztályt. Sajnos az ő utódját még nem találtuk meg.

– Csak a műhelyekben dolgoznak?

– Nyaranta a veránkai alkotótáborba is elviszek rátermett növendékeket, hogy tapasztalják meg a szabadban való alkotást, és érezzék, hogy van élet a szabadiskolán túl is. 

– Egykoron honnan jött az ötlet a szabadiskola létrehozására?

– 30 éve Harsányi Zsuzsanna festőművésszel egy kellemes esti beszélgetés során vetődött fel a gondolat, hogy jó lenne Kecskeméten is egy szabadiskola. Mindketten Zebegényben, a szabadiskolában nevelkedtünk. Tudtuk pontosan, milyen sok előnye van ennek az oktatási formának. Ő az anyagi oldalt biztosította, én a szakmait. Kis csoportokban gondolkodtam, átjárást biztosítva a különböző szakágak között. Fontos azonban, hogy szabadiskola az szabad, de nem szabados. Hivatást, mesterséget tanítunk. Minden művészeti ág alapismereteit, technikáit megtanítjuk, melyre mindenki építkezhet, hozzáadhatja saját látásmódját, kreativitását. Mindeközben egy igazi, kis családot alkotunk, mondhatni egy lélekközösséget. 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!