Rendezvény

2023.12.20. 13:37

A nemzetiségek napját ünnepelték Baján – galériával, videóval

Újra megrendezték a nemzetiségek napját a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat bajai irodájában, a Nemzetiségi házban hétfőn. A megyében élő két legnagyobb nemzetiség képviselői, a horvátok és a németek együtt ünnepeltek.

Márton Anna

A Bunjevacka Zlatna Grana fiatal csoportja

Fotó: Márton Anna

Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke elismerésben részesítette Glazenhart Jánost, a német vármegyei nemzetiségi önkormányzat elnökét és Sibalin Józsefet, a horvát vármegyei nemzetiségi önkormányzat elnökét. A magyar kormány 2012-ben december 18-át a nemzetiségek napjává nyilvánította. Ez az ENSZ 1992-es nyilatkozatának a magyar megfelelője, törvényi vonatkozása.

– A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat bajai irodája, amit úgy ismerhetnek a bajaiak, hogy a Nemzetiségi ház, nem véletlen viseli ezt a nevet, hiszen a nemzetiségi önkormányzatoknak ad helyet. Természetesen minden nemzetiségi önkormányzatnak az elmúlt években sikerült már önálló intézményt, infrastruktúrát kialakítani, de mi, a vármegye részéről szeretnénk továbbvinni ezt a hagyományt, hogy a nemzetiségeinknek szeretnénk kitüntető figyelmet adni. Erről szól ez az ünnepség – fogalmazott Vedelek Norbert alelnök. 

Hozzátette: hosszú évek óta került újra megrendezésre a Nemzetiségi nap, hiszen a Covid, illetve a háborús helyzet miatt az elmúlt években nem szervezték meg ebben a formában.

– Most van lehetőségünk együtt ünnepelni, cikluszárás is, ez az utolsó karácsony, hogy együtt le tudunk ülni ebben a formában, hiszen 174 nap múlva önkormányzati választás lesz – hangsúlyozta az alelnök.

Balog János. a III. Béla Gimnázium tanulója harmonikaszólójával kezdődött az ünnepség
Fotó: Márton Anna

A rendezvény Balog János harmonika szólójával kezdődött, aki a III. Béla Gimnázium tanulója, őt követte a Bunjevacka Zlatna Grana fiatal csoportja, valamint a Magyarországi Német Általános Művelődési Központ ifjúsági csoportja.

Glazenhart János, a Bácska Német Kulturális Egyesület alapító tagja, 1991 óta az elnöke, több cikluson át a bajai önkormányzat képviselője, jelenleg a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat Német Nemzetiségi elnöke a baon.hu-nak elmondta: a koronavírus-járvány után újra aktívan tevékenykednek a tagok. Ugyanakkor, hangsúlyozta, hogy a kihagyást követően nehéz volt a tagságot, a sok érdeklődőt és szimpatizánst megnyerni, hogy a rendezvényekre ellátogassanak, de örömmel számolt be arról, hogy a nagy többség újra látogatja a hagyományos rendezvényeiket.

December elején a mikulás és advent ünnepét rendezték meg Baján, ahol a vaskúti ifjú fúvósokat fogadták, valamint az egyesület minitánccsoportja német táncokat adott elő. 

Előtte a hagyományos Katalin-bált ünnepelték novemberben.

– A hónap elején megemlékeztünk a II. világháborút követő a malenkij robot és különböző hadifogolytáborokban életüket veszített német nemzetségű felmenőkről. A megemlékezés minden alkalommal a III. Béla Gimnázium falánál van, hiszen az iskolát sajnos ilyen céllal használták, gyűjtőtáborként működött és onnan vitték a pályaudvarra a szerencsétlen embereket – részletezte hírportálunknak Glazenhart János.

Sibalin József, a Bács-Kiskun Vármegyei Horvát Önkormányzat elnöke a kezdetektől, 2004-től, amikor indultak az önkormányzatok, tölti be ezt a funkciót, jelenleg nyugdíjas, korábban a hercegszántói iskola igazgatója volt.

– Hiánypótló volt, amikor módosították a törvényt és beiktatták az akkor még megyei szintet. Fontos, mert összefogja a vármegyében élő horvát nemzetiségű önkormányzatokat, és segíti, koordinálja a munkájukat. Tanácsokkal látja el. A megyei önkormányzat egy kapocs a nemzetiségi önkormányzatok között. Ezen kívül pár évvel ezelőtt létrehoztuk a Nemzetiségi Önkormányzatok Társulását is, ami azért volt fontos, mert így pályázni tudunk. Az országos önkormányzattól egymillió forintot tudunk támogatásként lehívni a különböző rendezvényeinkre. Olyan programokról van szó, ahol nemcsak egy, hanem több nemzetiségi önkormányzat kapcsolódik be a tevékenységekbe. 

Nemrég volt a Horvát Szüreti Fesztivál Csávolyon, ahol jelen voltak a Bokodi, a Csávolyi és a Felsőszentiváni Horvát Önkormányzatok. 

Együtt szerveztük az eseményt. Természetesen ilyenkor a megyei önkormányzat támogatja az egész rendezvényt és segítője is. A szűkös anyagiakhoz képest támogatni is szoktuk ezeket a rendezvényeket. Minden évben, amikor elkészül az éves munkarend, egyeztetjük a különböző horvát önkormányzattól a munkarendjeiket, egyeztetési céllal. A lényege az egésznek, hogy próbálunk megszólítani minden korosztályt, a legkisebbektől egészen az idősekig, hogy képben legyenek – fogalmazott Sibalin József.

Fotó: Márton Anna

Hozzátette: minden évben megszervezik a horvát tanulók találkozóját, akik a vármegyében lévő horvát oktatásban vesznek részt. Ezt a játékos programot ebben az évben is Bátya vállalta fel, 120 fiatal találkozott. Az elnök továbbá elmondta, hogy nagyon jó a kapcsolatuk a különböző szervezetekkel, különösen azóta, amióta létrejött Baján a Bácskaiak Horvát Kulturális Központja, melynek igazgatója a Bács-Kiskun Vármegyei Horvát Önkormányzat tagja is, ez rendkívül fontos dolog – hangsúlyozta az elnök. Ezen kívül más kulturális szervezetekkel is kapcsolatban vannak, ezeket támogatják, és szervezik a fellépéseket is, mint például a Bunjevacka Zlatna Grana. A vármegyében lévő zenekaroknak is fellépési lehetőséget adnak a különböző eseményeken.

– Minden évben megtartjuk a Tamburafesztivált, ez Dusnokon volt most is. Nagyon színvonalas műsorral érkeztek a fellépők, nemcsak a vármegyénkből, hanem más területről is jöttek a horvát zenekarok. Hasonlóképpen a sport terén, a kispályás labdarúgóbajnokságot is megszervezzük a megyében, ezen kívül horvát horgásztalálkozót is rendezünk. A másik terület az egyház. A horvátok nagyon erősen kötődnek a katolikus egyházhoz és nagyon fontos ez a feladat is. Szinte minden településünkön, ahol van horvát önkormányzat, létezik egyházi énekkar is. Kórustalálkozókat szervezünk rendszeresen, legközelebb december 29-én tartjuk meg Dusnokon. Természetesen a jeles ünnepeinket is megünnepeljük közösen. Ugyanúgy szervezetten részt veszünk az Országos Önkormányzat által szervezett rendezvényeken Bács-Kiskun vármegyéből. Pár nappal ezelőtt vettünk részt a Kodály Központban a karácsonyi programon, előtte pedig egy zágrábi táncegyüttes központi fellépését nézhettük meg – sorolta a fontosabb eseményeket a baon.hu-nak Sibalin József.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!