Találkozó

2023.11.13. 15:50

Cserey József előtt tisztelgett a közel 200 népdalénekes Kalocsán – galériával

A kalocsai Mezei Virágok Népdalkör és a Kalocsai Népművészetért Alapítvány huszadik alkalommal rendezte meg a kalocsai és a környékbeli népdalkörök találkozóját a 102 éve született Cserey József zenetanár, népdalgyűjtő emlékére.

Zsiga Ferenc

Dunapataji Népdalkör

Fotó: Zsiga Ferenc

Múlt szombaton a Kék Duna Vendéglőben megtartott kórustalálkozó feledhetetlen közösségi élményét tíz népdalkör közel kétszáz népdalénekese szolgáltatta.

– A kétévente megrendezett találkozó kiváló alkalmat teremt a népdalkörök, az egyes énekesek közötti kapcsolatok építésére, és hogy közösen fejet hajtsunk Cserey József zenepedagógus, népdalgyűjtő munkássága, emléke előtt. A találkozó résztvevőit összehozza a közös érdeklődés, a rendszeres intenzív munka, a különböző fellépéseken, ezúttal a teljesen kötetlenül együtt töltött idő. Ezek a találkozók az egymás tudásának, képességeinek, új repertoárjának bemutatására is alkalmasak. Itt nincs zsűri, pontozás, nem csak az elsőknek jár a dicsőség, itt valamennyi résztvevő nyertes – a találkozó főszervezője, Vén Ferencné, a Mezei Virágok Népdalkör vezetője.

A rendezvényt Pécsi Vivien, a kalocsai képviselő-testület Kulturális Bizottságának elnöke nyitotta meg. A képviselő kiemelte: Cserey József munkásságát 1964-ben azzal ismerték el, hogy kiadták a Kalocsai kertek alatt című népdalgyűjteményét, benne 130 dallal. Ezt az összeállítást 1976-ban másodszor is kiadták, húsz dallal kiegészítve. Pécsi Vivien emlékeztetett, hogy a kiadvány harmadik, majd negyedik kiadást is megélt, köszönhetően Bencze Károlyné Évának, aki mintegy 50 dallal megtoldotta az összeállítást, amely így már 200 dalt tartalmaz. 

Az első fellépő a házigazda Mezei Virágok Népdalkör volt, de előtte a résztvevők közösen elénekelték a Kalocsai kertek alatt folyik el a kanális című, természetesen a Cserey József gyűjteményében is szereplő dalt. A folytatásban a Szakmári menyecskék a tőlük megszokott igényességgel léptek a közönség elé. A profizmus jegyeit valamennyi fellépésén felmutató Dunapataji Népdalkör is remekelt. Ezúttal azzal is felhívták magukra a figyelmet, hogy a kórus a legkülönbözőbb korosztályokat egyesíti, soraik között még a kitűnő hangú általános iskolai tanulók is ott vannak. A Drágszéli Asszonykórus, a Rémi Gyöngyvirág Népdalkör színes helyi népdalválogatásának elhangzását követően a Bátyai Rozmaring Népdalkör magyar és horvát nyelven adta elő a többnyire közismert, részben Kalocsa környéki népdalokat. 

Az Öregcsertői Népdalkör nemcsak a három, nyolcvan év feletti énekesével, de a dalok előadásának koreográfiájával is kitűnt a sorból. Nem is beszélve a népdalkör tagjainak saját keze által készített, remekbe szabott, illetve hímzett viseleti darabokról. A Madarasi Búzavirág, a Homokmégyi Kék Nefelejcs Népdalkör, a Jánoshalmi Pöndölösök figyelemre méltó produkcióját Szabadi András, a Mezei Virágok férfi szólóénekese követte, aki Petőfi Sándor megzenésített verseiből énekelt.

A találkozót az Asszonykarikázó zárta, Szeleczki Attiláné, Kákonyi Istvánné, Dusnoki Bálintné, Vörös Ferencné, Kákonyiné Szintai Vivien kalocsai népdalokat énekelve járta a jellegzetes kalocsai táncot.

A jó hangulatú rendezvény a finom vacsora elfogyasztása után közös tánccal és énekléssel zárult. 

Elismerték a népdalgyűjtő munkásságát

Cserey József 1950-ben kezdte meg a népdalok gyűjtését. Kezdetben kerékpárjával járta a falvakat, a tanyákat, és meghallgatás után lejegyezte a nép ajkán megszólaló szép dallamokat, később magnetofon segítette a munkáját. Együttműködött a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének népzenekutató csoportjával. Számos esetben zsűrizett népdalversenyeken, részt vett például a televízió Röpülj páva műsorában is. 1986-ban rendezték az első Cserey József népdalversenyt. Kalocsa önkormányzata 1997-ben posztumusz Kalocsa Város Művelődési Díjat adományozott Cserey Józsefnek, valamint 2006-ban szintén posztumusz, Pécsiné Ács Sarolta díjat kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!