Kecskemét

2023.11.03. 20:46

Bruncsák András festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Hírös Agórában – galériával

Pénteken este nyílt meg Bruncsák András festőművész kiállítása Kecskeméten, a Hírös Agórában. A közönségnek maga a művész mutatta be alkotásait.

Sebestyén Hajnalka

Bruncsák András festőművész

Fotó: Bús Csaba

A Hírös Agóra Kodály termében látható a neves alkotó tárlata, melyen az elmúlt évtizedekben készült tojástempera képei, akvarelljei, szén-kréta rajzai tekinthetők meg. 

A megnyitón a vendégeket Szigeti Kármen, a Hírös Agóra kiállításokat szervező munkatársa köszöntötte. 

– A kiállítás anyaga igen reprezentatív. Az alkotó akvarelljei, temperafestményei és szén-kréta rajzai mellett vagy inkább azzal együtt, nemcsak az utóbbi években készült pályamunkáit, vagyis a művészi attitűd érését követhetjük nyomon, hanem azt a fajta pedagógiai magatartást, amelyet Kecskemét városának az általa vezetett Képzőművészeti Szabadiskola jelent. A művész-növendékek számára olyan fix kiindulópont és hivatkozási alap pályafutásuk során, amely origóként szolgálhat számukra – kezdte az elején, majd megosztotta tapasztalatait.

– Számos alkotóval beszélgettem a megnyitó előtt, a kiállítás rendezésének fázisában és András neve többször felmerült. Hónap alkotói közül többen, 2023-as évadban például Rónai Viktor festőművész, Trázsi Ivett illusztrátor, Ulrich Sári animációfilmes és illusztrátor és Urbán Tímea festőművész is a Szabadiskolában kezdték alkotói pályafutásukat. De művészeti körökben is rendre előjön a „szabadisi”. Kecskeméten a Szabadiskolában elsajátítani a szakmai tudást valódi presztízst jelent – tette hozzá.

Továbbá elhangzott: Bruncsák András művészetére és pedagógiai munkásságának metszéspontjára eképpen hivatkozik: „Alkotói és oktatói-nevelői munkám összefonódik. Tapasztalataimat tanítványaimmal osztom meg, akik közül ma már sokan barátaim.”

Ezt követően a kiállításon látható alkotásokat maga a művész, Bruncsák András mutatta be. 

– Három szerkezeti egység látható: az akvarellek, a nagy méretű szénrajzok és a tojástemperák. Vallom, hogy a festészet csúcs az akvarell. Hatalmas örömet jelent vele dolgozni, a festészeti anyagok legszebbike. Ahány kéz, annyiféle módon nyúlnak hozzá az alkotók. Én 15 éves koromban Szappanos Pista bácsitól tanultam meg a technikát. 1979-ben azt mondta: most már megy a rajz, nézzük az akvarellt. Csodálattal néztem minden mozdulatát, azonnal megfertőződtem az akvarell szeretetével. Ő vezetett rá az alkotás örömére, a tiszta emberséges hozzáállása, kedves természete ma is meghatározza munkásságomat. A szénrajzaim kapcsán Madaras Laci barátomat említeném, aki megmutatta, érdemes nagy méretekben gondolkodni. Kimentem a természetbe, lapjára fektettem a szenet és a kezem csak síklott. Végül a kiállítás harmadik részét a tojástemperás képek adják. Kiállításomat ajánlom Szappanos Pista bácsinak, akinek az „almából” sok művész született. Kiváló mesterünk volt! – mondta, majd megemlékezett a már elhunyt művészbarátairól.

– Biztos vagyok benne, hogy Walter Gabi, Gróf Zoli és Bazan Vladimir barátaim bár már a felhőkön túlra költöztek, de most mégis itt vannak velem. Ajánlom még a kiállításomat szüleimnek is

 – mondta végül Bruncsák András. 

A kiállítás november 26-áig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!