Rajzpályázat

2023.10.10. 15:46

Petőfi Sándor verseihez készítettek illusztrációkat a félegyházi gyerekek – galériával

Kihirdették a hétvégén a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület által meghirdetett rajzpályázatok nyerteseit.

Vajda Piroska

A nyertes alkotók átvették a díjakat

Fotó: Vajda Piroska

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület – a Petőfi-emlékévben, Petőfi Sándor születésének 200 évfordulója alkalmából – Petőfi-vers illusztrációk készítésére rajzpályázatot hirdetett a félegyházi általános iskolások részére. Az alkotások készülhettek vízfestékkel, ceruzával és zsírkrétával, tehát bármilyen technikával. A munkákat Rácz Lászlóné, nyugalmazott rajztanár, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagja értékelte. A díjátadó ünnepségen elmondta, az illusztráció egy hihetetlenül sokszínű képalkotási műfaj, melyben rengeteg lehetőség és technikai megoldás van. Az illusztráció a nyomtatott szöveg szemléltetését szolgáló képi rajz. Az egyszerű szemléltetésen túl hozzásegíti az olvasót a mű megértéséhez, átéléséhez. Amikor nézzük ezeket a képeket megtudunk valamit arról, amit az alkotó érzett és gondolt, amikor a művet olvasta – fogalmazott a tanárnő. 

A díjátadó ünnepséget a hétvégén a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartották, ahol az eredményeket Kállainé Vereb Mária, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke ismertette. 

Első helyezést ért el Rádi Réka a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola 8. osztályos diákja, aki Petőfi Sándor A nap című verséhez készített illusztrációt. Felkészítő tanár: Fantolyné Makány Ildikó. 

Második helyen végzett Piroska Georgina Mercédesz a Kiskunfélegyházi Darvas Általános iskola ötödikes diákja, aki a János vitéz című verses mesét illusztrálta. Felkészítő tanára: Zsibritáné Karsai Ildikó. 

Harmadik lett Lajos Kinga a Darvas Általános Iskola ötödikes tanulója, akit szintén a János vitéz című verses mese ihletett meg. 
Felkészítő tanár: Zsibritáné Karsai Ildikó.

Dicsérő oklevelet kapott: Szollát Zsóka, Magyar Máté és Molnár Milán. Különdíjat kapott: Varga Gácsi Alexandra és Fráter Laura. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!