Zeneszerző

2023.07.26. 13:30

Zenében örökítette meg szülővárosa történetét Vereb István – videóval

Vereb István, művésznevén Low Frequency, tizenegy önálló zenei albummal büszkélkedhet. Ebből kettő Az Ecset és Hegedű – Holló László élete és a Kiskunfélegyháza Szvit szülővárosa iránti szeretetéből és tiszteletéből született.

Gulyás Sándor

A vers egy festmény-szavakkal. A festmény egy vers-szavak nélkül. A zene mindkettő – vallja Vereb István

Fotó: Gulyás Sándor

Vereb István már gyermekként vonzódott a zenéhez, amit nem csak hallgatni, hanem művelni is szeretett volna. Első gitárját tizennégy évesen kapta, majd később a görög származású zeneszerző, Vangelis műveinek hatására a billentyűs hangszerek kerültek figyelmének középpontjába.

– A kezdetekben a példaképeim muzsikáját játszottam, ám közben számos dallam született meg bennem. A gitár kevésnek bizonyult, így született meg a saját zenei stúdió létrehozásának ötlete. A különböző zeneszerkesztő programok segítségével, amivel bármilyen hangszert megszólaltathatok, készültek az újabb és újabb szerzeményeim, zömében instrumentális és filmzenék. Nagyon sokat tanultam Szűts Istvántól, a Kormorán együttes zeneszerzőjétől, amire nagyon büszke vagyok. A filmiparba keresztapám, Makai László révén kerültem be. Az első munkám, amit megvásároltak tőlem, egy dokumentumfilmhez használtak fel. Ezek után mondhatni kézről-kézre adtak, alig győztem a megbízásokat teljesíteni – emlékezett vissza zenei pályájának kezdetére Vereb István.

A félegyházi zeneszerző időközben Váradi Ákos barátjával létrehozta a V&V Project nevet viselő formációt, ami zeneileg Bach és Vangelis muzsikája közé sorolható. Az ország számos pontján bemutatkoztak, a legnívósabbnak ezek közül a tavalyi kiskunfélegyházi koncertjük bizonyult. A közös munka gyümölcse volt az Életjelek című album és egy balett, aminek bemutatása még várat magára.

– Voltak és vannak olyan elképzeléseim, amelyek nem férnek bele a V&V Project zenei világába, így Low Frequency néven új projektet indítottam négy évvel ezelőtt. Útjaink természetesen nem váltak szét, Váradi Ákos önálló lemezeim producere. Az első önálló albumomat kedvenc magyar festőm Csontváry Kosztka Tivadar munkássága ihlette. Úgy éreztem zeném visszaadja, erősíti a festőművész képeinek hangulatát. Ezt követte a Lépések a holdon (Footsteps on the Moon), az ősz (Autumn), majd a Bejárat (Entrance) című album. Az első félegyházi vonatkozású lemezem a Ecset és Hegedű – Holló László élete, ami a kiváló festőművész emlékére készült, nem sokkal később látott napvilágot a Kiskunfélegyháza Szvit, ami szülővárosom iránt érzett szeretetemből és tiszteletemből született – sorolta a zeneszerző.

Vereb István ezt követőn még újabb öt albummal ajándékozta meg a zeneértő közösséget. Lemezeit a hazánkban tapasztalható érdektelenség miatt Amerikában forgalmazza.

– Termékeny zeneszerzőnek mondhatom magam. Huszonegy néhány éve minden dallamot feljátszom, ami eszembe jut, ami nagy segítséget jelent egy-egy téma feldolgozásában. Jelenleg a „Teremtés könyvét” zenésítem meg, a lemez az Édenkert címet kapja. Nagyon hálás vagyok dr. Steiner József baptista lelkésznek, aki teológiai tanácsadóként segített a zenémet „lefordítani” a biblia nyelvére. Régen dédelgetett álmom a keresztes hadjáratokat idéző album elkészítése. Instrumentális és filmzenék szerzőjeként nem igazán kap visszajelzést az ember munkájának értékéről. Számomra az egyik értékmérő, hogy Vereb Vean András Ébrenlét mögött dokumentumfilmjének egyik zeneszerzője lehettem Huzella Péter és Gryllus Dániel mellett – tette hozzá Vereb István.

Az irodalom sem áll messze a zeneszerzőtől

Vereb István a zene mellett íróként is kipróbálta magát. Törött szárnyú angyalok címmel írt könyvet a társadalom perifériájára sodródott emberekről. A kötetben a hajléktalanok személyes történeteit gyűjtötte össze, írta le hitelesen és irodalmi igényességgel.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!